Groei komt niet van de grond

Eurozone muurvast in economisch drijfzand

20 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Waar iedereen in de eurozone op hoopt is dat het economisch herstel in de muntunie van de grond komt. Vooral voor de Europese Centrale Bank (ECB) is dat belangrijk, want blijft het herstel uit dan dreigt er deflatie te ontstaan in de eurolanden en dat wil de ECB koste wat kost voorkomen.

Vandaar dat de deze ochtend gepubliceerde inkoopmanagersindices voor de industriële sector en de dienstensector vrij belangrijk zijn. Die geven namelijk aan hoe beide sectoren zich ontwikkelen en dus hoe de economie van de eurozone erbij ligt op het moment.

Goed nieuws was het niet wat onderzoeksbureau Markit, dat die cijfers samenstelt, had. De index die de activiteit in de industrie meet, kwam uit op 50,4 punten. Een score van boven 50 punten geeft weliswaar aan dat de sector groeit, maar de groei is erg mager. Bovendien is de score lager dan wat analisten hadden verwacht, te weten 50,8 punten.

In de, nog belangrijkere, dienstensector is er ook nog steeds sprake van groei: het indexcijfer vinden we op 51,3 punten. Maar dat is wel aanmerkelijk lager (lees de groei vertraagt) dan in oktober, toen de index op 52,3 punten te vinden was. De uitslag van november valt ook tegen als we die leggen naar de verwachtingen van de analisten. Die gingen uit van 52,4 punten.

Zowel de Industrie als  de dienstensector groeien, maar minder hard.

Al met al is de conclusie dat de eurozone grote moeite heeft met het genereren van economische groei. Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit, concludeert dan ook dat de economische groei in de muntunie in het vierde kwartaal van dit jaar niet hoger dan 0,2 procent zal zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden