Rusland vermoedt vals spel

Balkan nieuwe sluiproute naar de Russische markt?

20 November 2014 - 1 reactie

Veel landen op de Balkan zijn geen lid van de Europese Unie (EU). Dat betekent onder meer dat de sancties die Rusland tegen de EU heeft ingesteld, voor hen niet gelden. Moskou vermoedt nu dat veel landbouwproducten waarvoor een invoerverbod geldt, toch Rusland binnenkomen via landen zoals Albanië, Macedonië, Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina, melden verschillende media in die landen.

Vandaar dat de Russische landbouwtoezichthouder Roseljhoznadzor extra informatie wil over landbouwexport van de Balkanlanden. Het laatste voorval betreft de uitvoer van groente, fruit en plantaardige vetten uit Bosnië-Herzegovina.  De afgelopen tijd is de uitvoer van veel landbouwproducten, die niet meer uit de EU ingevoerd mogen worden, naar Rusland verdrievoudigd. De uitvoer van appels uit het Balkanland naar Rusland bijvoorbeeld is volgens Roseljhoznadzor in de eerste negen maanden van dit jaar zelfs honderd keer zo hoog als in dezelfde periode in 2013.

3

keer

zo hoog was de export van landbouwproducten van Bosnië naar Rusland

De Bosnische autoriteiten moeten binnen één week bewijs leveren dat het niet gaat om producten uit de EU-landen die via Bosnië-Herzegovina naar Rusland gaan. Ook wil Rusland cijfers hebben over de totale productie van verschillende landbouwproducten van Bosnië dit jaar.

In het ergste geval dreigt Moskou de invoer van groente en fruit uit de Balkanlanden te verbieden of sterk aan banden te leggen. Ook onderzoekt Rusland de invoer van varkensvlees van onbekende oorsprong uit Litouwen.

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bart Jan 20 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10860707/balkan-nieuwe-sluiproute-naar-de-russische-markt-]balkan-nieuwe-sluiproute-naar-de-russische-markt-[/url]
Dit is toch niet nieuw? vanaf feb dit jaar zijn er lieden die zakken aan het vullen zijn via deze weg
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief