Bednar Row-Master

Bieten schoffelen met camerabesturing

10 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Tsjechische machinefabrikant Bednar komt volgend jaar met een schoffelmachine op de markt die speciaal voor suikerbieten is ontwikkeld. Volgens de fabrikant staat het schoffelen van bieten namelijk steeds meer in de belangstelling. Met behulp van een camerasysteem stuurt de machine zeer precies langs de rij. Dat maakt GPS overbodig en verhoogt de capaciteit.

Grote kans dat u nog nooit van het machinemerk Bednar heeft gehoord. Toch was deze Tsjechische fabrikant, die voornamelijk grondbewerkingsmachines bouwt, op de ATH in Biddinghuizen voor het eerst prominent aanwezig. Het is een relatief jonge fabriek, die sinds 2000 machines bouwt. Eerst onder de naam Strom, en sinds enkele jaren onder de familienaam Bednar.

Bednar heeft reeds een zaaibedcombinatie in het programma gericht op de teelt van suikerbieten. Halverwege 2014 presenteerde het de Row-Master schoffelmachine voor suikerbieten. Nu nog een prototype, die in 2015 leverbaar zal zijn. De huidige machine heeft een werkbreedte van achttien rijen. Dat is dus negen meter. Bednar zet de schoffelmachine niet alleen in voor de onkruidbestrijding, maar ook om lucht in de grond te brengen en de korst te breken.

Qua bouwwijze is de machine niet heel bijzonder. Veertanden, met en zonder ganzenvoet, worden gebruikt om het onkruid af te schoffelen en de bodem te beluchten. Schijven beschermen de planten. Het is de aansturing waar de machine op afwijkt. Aan de voorzijde zijn één of twee camera’s gemonteerd die de machine besturing en ervoor zorgen dat hij rakelings langs de planten kan schoffelen. Hydraulische cilinders aan de driepuntsbok sturen de gehele machine.

De CultiCam, zoals hij wordt genoemd, is geen vinding van Bednar zelf. Hij wordt ingekocht bij Claas, die al dik twintig jaar ervaring hebben met deze techniek. Voorheen werd deze camera gemonteerd op maaidorsers om ze automatisch te laten sturen. Claas gebruikt ze echter ook om trekkers en hakselaars te besturen. Het systeem is universeel en past in theorie op iedere machine, mits die over een sideshift systeem beschikt. Door camerabesturing te gebruiken wordt niet alleen accurater gewerkt, maar verhoogt het de capaciteit ook met een kwart volgens Claas.

Het prototype van Bednar is voorzien van één camera. Deze draait sinds 2014 in het thuisland op proef. Volgens de fabrikant kan de camera planten ontdekken zodra ze twee echte bladeren hebben. Nieuw is het idee niet. Steketee levert al jaren het Eco-Dan systeem, dat op eenzelfde manier werkt. Ook kan de machine van Bednar niet in de rij schoffelen. Maar, wat niet is kan nog komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden