Brood dreigt duurder te worden

Rusland wil graanexport verminderen

15 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De vrije val van de roebel, want daar mogen we gerust van spreken aangezien de roebel de afgelopen maanden met circa 40 procent in waarde is gedaald (en de daling blijft doorgaan), wordt met de dag steeds duidelijker merkbaar in Rusland.

Volgens de centrale bank zal de inflatie nog vóór het einde van dit jaar boven de 10 procent uitkomen. Onder meer de broodprijs dreigt met tussen 5 en 10 procent te stijgen de komende tijd, stellen broodproducenten. Door de goedkope roebel zijn de prijzen van onder meer verpakkingsmateriaal, transport en meel flink gestegen.

Onder meer uit vrees dat de Russische regering, om de broodprijsstijging te voorkomen, graanexport binnenkort zal proberen te verlagen, voeren de Russische graanproducenten de laatste tijd juist extra hoeveelheden uit. De goedkope roebel maakt de export ervan ook aantrekkelijk: graan verkopen in het buitenland levert namelijk meer op dan verkopen in eigen land.Tot slot is  graan volop aanwezig: dit jaar bedroeg de oogst 104 miljoen ton wat op één na de beste oogst is sinds 1990. Binnenlandse vraag bedraagt elk jaar ongeveer 70 miljoen ton.

104

miljoen

ton bedroeg de graanoogst in Rusland dit jaar

De Russische regering zou overwegen de export van graan te verminderen om zo de graanvoorraad in het land zelf op te vijzelen in de hoop dat de broodprijs dan niet (veel) zal stijgen. In 2010 verbood Moskou graanexport toen de oogst tegenviel door de aanhoudende droogte.  Zo een verbod afkondigen mag anno 2014 echter niet. In tegenstelling tot 2010 is Rusland nu lid van de Wereldhandelsorganistie (WHO) en de regels van die organisatie verbieden een exportverbod. Rusland is sinds de zomer van 2012 lid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden