Rusland spelbreker?

Rundvlees in trek, vooral in de Verenigde Staten

23 December 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De vraag naar rundvlees is zeer hoog en het aanbod heeft alle moeite die bij te benen. Vandaar dat de prijzen, hoewel iets lager dan een kwartaal eerder, ook in het vierde kwartaal van dit jaar hoog zijn.

De vraag naar rundvlees is vooral sterk in de Verenigde Staten. Analisten van Rabobank zien die hoge vraag voorlopig aanhouden. Een van de redenen voor die verwachting is de sterke dollar. Die maakt buitenlands rundvlees goedkoper voor de Amerikanen. De koopkracht van de Amerikanen neemt ook toe doordat de economie hard groeit. Sinds enkele maanden vertaalt die groei zich in iets sneller stijgende lonen die inmiddels harder stijgen dan de inflatie.

Toch is het volgens de kenners van Rabobank niet zeker dat de prijs van rundvlees verder zal stijgen volgend jaar. Rusland kan namelijk ervoor zorgen dat het aanbod van rundvlees op de wereldmarkt stijgt en het aanbod overtreft. Door de forse daling van de waarde van de Russische roebel is buitenlands rundvlees namelijk behoorlijk duurder geworden voor de Russen. Dit is relevant voor de wereldmarkt in rundvlees omdat Rusland veruit de grootste importeur ervan is. Als dat land (veel) minder rundvlees uit andere landen haalt omdat veel Russen een kilootje niet meer kunnen betalen, zou daardoor veel rundvlees op de markt komen.  

Zolang Rusland rundvlees blijft kopen, is het Brazilië dat daarvan profiteert. Door de sancties tegen de Europese Unie en de Verenigde Staten haalt Rusland zijn rundvlees veelvuldig uit het Latijns-Amerikaanse land. Daarnaast is onlangs de Chinese markt weer opengesteld voor het Braziliaanse rundvlees.

Premium rundvlees ook in 2015 duurder.

In de EU zien de analisten van Rabobank een ontwikkeling aan de gang waarbij rundvlees in twee categorieën uiteen valt, ‘gewoon’ rundvlees en premium rundvlees. De bijbehorende prijzen volgen hun eigen weg. De prijs van premium rundvlees blijft naar verwachting ook in 2015 hoog, terwijl de prijzen voor het ‘gewone’ rundvlees onder neerwaartse druk blijven staan door tegenvallende vraag ernaar en toenemend aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kirsten marsman 23 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10861296/Rundvlees-in-trek,-vooral-in-de-Verenigde-Staten]Rundvlees in trek, vooral in de Verenigde Staten[/url]
Wanneer iedereen eens om zich heen kijkt, kleine boerenbedrijven die best iets meer aan veeteelt zouden kunnen doen. Op een diervriendelijke manier traceerbaar vlees leveren. Net als wij. En als iedereen dan minder vlees gaat eten en dan alleen kiest voor traceerbaar vlees.... Is dit geen mooi voornemen voor 2015? Fijne feestdagen www.sameneenkoekopen.nl
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden