Vee verslaat aandelen in 2014

Liever een koe dan een aandelenportefeuille

2 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Aan het einde van 2014 duwde een rally de Dow Jones Industrial Average (DJIA), dé graadmeter op de beurs in New York, door 18.000 punten heen. Dat onderstreepte nogmaals hoe goed een belegger die in 2014 zijn geld in aandelen stak, het gedaan heeft. Het maakt nagenoeg niet uit in welke aandelen, als het geld maar in aandelen zat, is het gangbare beeld. Dat beeld is niet onterecht: de aandelenkoersen zijn fors gestegen. De index die bestaat uit 500 grootste bedrijven in de VS, de S&P500 index, klom met ruim 11 procent en de technologiebedrijvenindex Nasdaq eindigde het jaar bijna 20 procent hoger.

Een belegger die op 1 januari 2014 zijn geld echter in koffie, slachtrunderen of vee stak in plaats van in aandelen, is aanzienlijk beter af. Waar DJIA-index vorig jaar per saldo met minder dan 8 procent is gestegen, klom de prijs van slachtrunderen op de wereldmarkt met 32 procent en van vee met meer dan 23 procent. Een kilo koffie was eind 2014 zelfs 52 procent duurder dan aan het begin van het jaar.

Landbouwproducten deden het aanmerkelijk slechter. Sojabonen noteerden een prijsval van bijna 21 procent en de prijs van suiker zakte met ruim 11 procent. Vergeleken daarmee deden maïs en tarwe het nog relatief goed, met een prijsdaling van 5,9 respectievelijk 2,5 procent.

Bron: FinViz.com

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden