Prijsindex FAO

Voedselprijzen 2014 lager door graan en zuivel

9 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde voedselprijzen zijn in december met 1,7 procent gedaald, dat blijkt uit de voedselprijsindex van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Over heel 2014 daalde de prijs met 3,7 procent. De index over december kwam uit op het laagste niveau in vier jaar tijd.

Belangrijkste reden voor de daling zijn de lagere prijzen voor graan en zuivel. De graanprijzen zijn afgelopen jaar met 12,5 procent gedaald ten opzichte van 2013. Zuivel daalde iets minder, maar ook fors met 7,7 procent. Olie ging met 6,2 procent naar beneden en suiker met 3,8 procent. Vleesprijzen lieten het tegenovergestelde zien, die stegen met 8,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Over december bereikte de index het laagste punt in vier jaar tijd, aldus de FAO. De versterking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta verminderde de vraag naar producten als vlees en graan. Tegelijkertijd drukte de prijs van ruwe olie op de prijzen, omdat de vraag naar gewassen voor biobrandstof verminderde.

2014 was het derde opeenvolgende jaar dat de voedselprijzen een daling laten zien. Politieke gebeurtenissen en economische omstandigheden hebben daarin een grote rol gespeeld.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden