1 februari kippenvleugelsdag

American football stuwt vraag naar kip omhoog

28 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op 1 februari vindt de 49ste Super Bowl plaats, de kampioenswedstrijd in de American football competitie. Voor adverteerders is dat dé gebeurtenis van het jaar: de ogen van nagenoeg álle Amerikanen zijn op die dag gericht op de TV. Daar betaal je dan ook wel voor: 4,5 miljoen dollar voor een reclame van 30 seconden. Dat is een half miljoen dollar méér dan vorig jaar.

De wedstrijd is ook goed nieuws voor de Amerikaanse pluimveehouders. De reden: terwijl de ogen gericht zijn op de wedstrijd grijpen de handen van de Amerikanen naar kippenvleugels. Die zullen dit jaar volgens kenners extra vet maar ook extra duur zijn. Extra vet omdat de Amerikaanse pluimveehouders hun dieren extra gevoerd hebben dit jaar. Kippen extra voer geven was voordelig door de scherp gedaalde prijs van maïs en sojabonen. De kipproductie is daardoor, gemeten in kilo’s, naar een record gestegen in 2014.

Kippenvleugels zullen echter ook extra duur zijn. Het aantal geslachte kippen is namelijk veel lager dan een jaar eerder, waardoor er minder kippenvleugels op de markt zijn. De vraag daarentegen, zeker op de Super Bowl Day, is enorm. Volgens de National Kippenraad – ja die bestaat echt – zullen de Amerikanen op de wedstrijddag 1,25 miljoen kippenvleugels naar binnen werken.

Kippenvlees is duurder. Niet alleen doordat het aanbod lager is maar ook omdat de voedselprijzen in de VS in het algemeen flink zijn gestegen de laatste tijd. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is vlees vorig jaar 9,2 procent duurder geworden. Vooral rundvlees is fors gestegen. Daardoor hebben veel consumenten omgeschakeld naar ander vlees, waardoor de vraag daarnaar en de prijs ervan, ook is gestegen.

In de VS is 1 februari, de finale van de American football seizoen, kippenvleugelsdag. Wellicht een idee voor de agrisectorlobby om in te zetten op een soortgelijke associatie tussen de Nederlandse sportmomenten en hun producten. Mogelijkheden genoeg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Colonel Sanders 28 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10861800/American-football-stuwt-vraag-naar-kip-omhoog]American football stuwt vraag naar kip omhoog[/url]
Ik stel voor op het WK korfbal dit jaar een klef broodje bapao als nationale snack te introduceren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Handelaren pakken winst op maïs- en sojamarkt

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden