Boete van 120 miljoen ontlopen

Tönnies zet Duitse kartelwaakhond een hak

4 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Duitse slachterij en vleesproducent Tönnies is in de zomer van 2014 door de Duitse mededingingsautoriteit veroordeeld voor betrokkenheid bij een omvangrijk kartelschandaal. Voor het maken van prijsafspraken kreeg de slachterij een boete van 120 miljoen euro opgelegd, maar door een opmerkelijke truc toe te passen heeft Tonnies de Bundeskartelambt buiten spel weten te zetten.

Top Agrar meldt dat Tönnies een listige constructie heeft bedacht met de bedrijven Böklunder en Könecke. Beide bedrijven zijn via de zur Mühlen Gruppe eigendom van Tönnies en waren eveneens betrokken bij de prijsafspraken. De zur Mühlen Gruppe heeft opdracht gegeven voor een ingrijpende reorganisatie van Böklunder en Könecke. De officiële verklaring voor de reorganisatie is om de synergie van beide bedrijven te verbeteren.

Door de reorganisatie zijn Böklunder en Könecke uit het handelsregister geschreven en het bijkomend voordeel hiervan is dat de kartelwaakhond geen boete kan innen omdat de bedrijven formeel niet meer bestaan. Hierdoor dreigt de Duitse mededingingsautoriteit boetes van 70 en 50 miljoen euro mis te lopen.

Andreas Mundt, voorzitter van de Duitse kartelwaakhond, heeft in een verklaring laten weten de handdoek niet in de ring te gooien. De advocaten van de mededingingsautoriteit kwamen erachter dat de rechtspersonen tegen wie de boete was geheven, niet langer bestaan. ‘Wij gaan nu zorgvuldig onderzoeken of het daadwerkelijk geoorloofd is om op deze manier een boete te ontlopen’, verklaarde Mundt.

 Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is de truc niet nieuw. In de wetgeving met betrekking tot concurrentiebeperking zitten grote mazen die ijverig worden gebruikt door bedrijven. Keer op keer trachten bedrijven boetes van de kartelwaakhond te ontlopen door herstructureringen door te voeren. Het bekendste voorbeeld is verzekeringsmaatschappij Gerling die door een fusie met HDI een boete van 19 miljoen euro wist te ontlopen. 

Niet alleen de reorganisatie en herstructurering van Böklunder en Könecke zijn volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung opvallend, maar ook de overname van zur Mühlen Gruppe is in een nieuw licht komen te staan. In 2011 kondigde Clemens Tönnies aan de vleesfabrikant binnen drie jaar voor 100 procent over te nemen zonder tussenkomst van het vleesbedrijf Tönnies. Om de boete van de kartelwaakhond te ontlopen moest Tönnies de overname van zur Mühlen Gruppe afronden voordat de boete van de kartelwaakhond geldig werd. Daarnaast moeten productie en waardevolle bedrijfsonderdelen in andere ondernemingen worden ondergebracht. In het kader van de reorganisatie lijfde zur Mühlen Gruppe het bedrijf Heinrich Nolke gmbh in zodat Böklunder kon worden samengevoegd tot een nieuw merk. Omdat Heinrich Nolke pas in december 2014 is overgenomen heeft de Duitse mededingingsautoriteit de overname nog niet goedgekeurd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Hendriksen 4 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10861923/Tonnies-zet-Duitse-kartelwaakhond-een-hak]Tonnies zet Duitse kartelwaakhond een hak[/url]
Zo.
Aan dit soort bedrijven leveren wij dus onze varkens.

Lekker!!
peter 4 Februari 2015
helemaal geen probleem mee, want wie betaalt de boete uiteindelijk: juist, de leverancier/varkenshouder.
petatje 4 Februari 2015
Beste peter,

Verwacht je nu dat een bedrijf dat zo met de overheid omgaat, met jou beter omgaat?!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden