Interen op buffers

Vogelgriep krijgt pluimveesector niet klein

16 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het jaar 2014 was onder meer het jaar van de nieuwe uitbraak van de vogelgriep in Nederland. Vervoers- en exportverboden werden ingesteld en al met al leed de pluimveesector veel verlies, 55 miljoen euro om precies te zijn. Tel de gevolgen van de Russische sancties erbij en de zwakke euro waardoor de voerprijzen licht zijn gestegen en 2014 lijkt een zeer slecht jaar te zijn geweest voor de pluimsector.

Pluimveehouders konden schade van vogelgriep zelfstandig opvangen door sterke financiële buffers

Desondanks was de marktstemming voor vleeskuikens en broedeieren positief, schrijft Rabobank in zijn jongste Kwartaalbericht Pluimveehouderij. Ook financieel gezien is 2014 volgens Rabobank goed jaar geweest, ondanks het verlies als gevolg van de vogelgriep.

De uitbraak van de vogelgriep vond plaats aan het eind van het jaar. De meeste vleespluimveehouders waren in staat eerder in het jaar hun financiële buffers te versterken waardoor ze in staat waren de verliezen als gevolg van de vogelgriep zelfstandig op te vangen.

Rabobank-analisten verwachten dat de gevolgen van de vogelgriep voorlopig een rol blijven spelen waardoor het aanbod in Noordwest-Europa relatief beperkt zal zijn.

Omdat de kostprijs stabiel zullen blijven dit jaar en de opbrengsten licht onder neerwaartse druk zullen staan, ziet Rabobank de marges iets dalen ten opzichte van 2014. Het rendement blijft wel rond het langetermijngemiddelde hangen daarmee.

Voerprijzen, de belangrijkste kostenpost in de sector, zal stabiliseren omdat de granenprijs relatief stabiel zal zijn dit jaar, verwacht Rabobank. De periode van dalende voerprijzen lijkt daarmee gestopt te zijn. De opbrengstprijzen komen onder lichte neerwaartse druk te staan door het verwachte herstal van aanbod later dit jaar en exportbeperkingen die deels nog steeds van kracht zijn.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden