EU-top deze week

EU sancties tegen Rusland aan verlenging toe

16 Maart 2015 - Edin Mujagic

Rusland maakt zich op voor een groot feest want het is binnenkort precies één jaar geleden dat het schiereiland Krim zich aangesloten heeft bij Rusland. Dat was ook het begin van de spanningen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland waarmee ook de sancties over en weer zijn begonnen. De belangrijkste sancties van de EU-landen richting Rusland stammen uit juli van vorig jaar.

Elke keer als de EU sancties instelt, zijn die één jaar geldig, wat betekent dat de EU-landen die telkens na een jaar moeten verlengen. Later deze week komen de regeringsleiders en de Staatshoofden van de EU-landen bij elkaar. Een prima gelegenheid het verlengen van de sancties te regelen want juli is niet zo ver weg.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren volgens verschillende hooggeplaatste ambtenaren in Brussel. Een van de redenen is dat de EU-leiders de kans op staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne een kans willen geven. Door de sancties nu alvast te verlengen zou de rust aan het front in gevaar komen.

Sommige EU-landen zijn voor strengere sancties, andere pleiten juist voor versoepeling ervan

Maar nog belangrijker struikelblok is het feit dat er grote onenigheid bestaat tussen de EU-landen onderling. Waar een aantal landen pleit voor meer en strengere sancties tegen Rusland, zijn er ook een paar landen – waaronder bijvoorbeeld Griekenland – die juist pleiten voor minder en mildere sancties tegen Rusland. Elke verlenging vereist echter unanimiteit, iets wat er nu niet is in de EU.

De komende weken worden extra spannend; naarmate juli dichterbij komt, moeten de EU-leiders een besluit moeten nemen. En verschillende zaken kunnen daarbij een grote rol spelen, zoals bijvoorbeeld de spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden. Griekenland kan, als het zijn zin niet krijgt, het verlengen van de sancties tegenhouden. Een van de gevolgen wordt duidelijk zichtbaar in de waarde van de euro, die daardoor de komende tijd extra omlaag gedrukt kan worden. De koers van EUR/USD kan verder richting 1,00 zakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden