Antwoord geven op crisis

Varkensslachters Covalis en Westvlees fuseren

1 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Westvlees en Covalis, twee slachterijen die tot de grootste van België behoren, hebben een overeenkomst bereikt over een fusie van de varkensvleesactiviteiten. Belgium Porc Group, zoals de naam van de nieuwe onderneming luidt, moet een antwoord geven op de crisis in de Belgische varkenssector.

600

miljoen

euro omzet heeft het fusiebedrijf

Door de fusie ontstaat een bedrijf met een omzet van meer dan 600 miljoen euro en 1.700 werknemers. De Belgium Porc Group heeft een slachtcapaciteit van vier miljoen varkens per jaar. Dit is een derde van het totale aantal varkensslachtingen in Belgie. Jos Claeys nu nog ceo van Westvlees, komt aan het roer te staan van de nieuwe onderneming.

De oorzaak van de fusie ligt deels bij de Russische importban. In een gezamenlijk persbericht geven beide bedrijven aan dat de samengang als doel heeft de Belgische varkens- en vleesketen te versterken. Daarnaast moet Belgium Porc Groep een antwoord zijn op de aanhoudende crisis in de sector, die mede het gevolg is van de grenssluiting van Rusland. Met de fusie willen Westvlees en Covalis de positie op de binnenlandse markt versterken om vervolgens te werken aan de vleesafzet in de Europese Unie en daarbuiten.

Westvlees slacht jaarlijks bijna twee miljoen varkens en produceert hiermee ongeveer 200.000 ton varkensvlees voor klanten in 40 landen. Het familiebedrijfbedrijf van de familie Claeys had in 2012 een omzet van 425 miljoen euro en gebruikt Westrozebeke  als uitvalsbasis. Daarnaast heeft Westvlees vestigingen in Aubel, Moorslede, en Staden.

Covalis slacht op jaarbasis ongeveer 2,2 miljoen varkens. Hiervan worden de meeste bij Comeco in Meer geslacht. Daarnaast heeft Covalis vestigingen in Wijtschate. Covalis is onderdeel van Covavee, een coöperatieve vennootschap van ongeveer 700 varkenshouders, en het Boerenbond-investeringsfonds Agri Investment Fund. De totale omzet van Covalis bedraagt 315 miljoen euro. Dit is inclusief omzet uit de runderslachterij in Velzek, die buiten de fusie worden gelaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden