Grenzen blijven tot 2020 dicht

Rusland hint op verlengen importverbod voor vlees

15 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Russische importverbod voor agrarische producten uit de Europese Unie, de VS, Canada en verschillende andere landen wordt na augustus 2015 verlengd. Hier hintte de Russische president Medvedev op in een toespraak die hij hield voor de Food Security Forum in de oblast Rostov.

Voor ingewijden komt de toespeling van de Russische premier niet als een verassing. Tegenover Global Meat News spreken analisten de verwachting uit dat de grenzen op zijn vroegst richting het einde van 2016 weer open gaan. Het wordt echter ook waarschijnlijk geacht dat de sancties pas ergens tussen 2018 en 2020 worden ingetrokken, wanneer Rusland zelfvoorzienend is op het gebied van vlees.

Wij hebben natuurlijk geen reden om het embargo op te heffen

De meeste overheidsfunctionarissen die bij de toespraak aanwezig waren, steunen de ideeën van de Russische premier en claimen dat landen weer toegang kunnen krijgen tot de Russische markt, als ze dat graag willen. ‘Als de sancties tegen Rusland niet worden ingetrokken, dan heft Rusland ook het embargo tegen andere landen niet op’ verklaarde vice-premier Arkady Dvorkovich, die verantwoordelijk is voor vlees gerelateerde onderwerpen in het kabinet Medvedev. ‘Wij hebben natuurlijk geen reden om het embargo op te heffen. Wellicht dat kleine aanpassingen mogelijk zijn, maar er zijn geen plannen voor radicale wijzigingen.’

In aanloop naar de bijeenkomst over voedselveiligheid, verklaarde de woordvoerder van Medvedev dat bepaalde bedrijven die op de zwarte lijst staan, beperkte toegang kunnen krijgen en onder bepaalde voorwaarden weer grondstoffen aan Rusland mogen leveren, zoals karkassen. Dit is echter alleen mogelijk als de bedrijven ook investeren in faciliteiten om de grondstoffen in Rusland te verwerken. Tot dusver heeft geen enkel bedrijf interesse getoond in dit aanbod.

Ook blijft Rusland volhouden dat de binnenlandse markt nauwelijks negatieve gevolgen van de Russische grenssluitingen ondervindt. ‘De import is sterk gedaald door de embargo’s, maar de markt heeft dit nauwelijks gemerkt’, zei Medvedev tijdens zijn toespraak. Uit cijfers van de Russische douane blijkt dat de totale vleesimport in de eerste vijf maanden van 2015 met 59,4 procent daalde. Rusland voerde 40,8 procent minder rundvlees in en de import van varkensvlees daalde zelfs met 59,6 procent.

Bovendien profiteerden Russische vleesproducenten van de sancties. Eén bedrijf verklaarde dat ‘in besloten gesprekken met investeerders gaven Russische autoriteiten aan dat de huidige marktomstandigheden, die zijn ontstaan nadat de grenzen voor buitenlandse producten dichtgingen, de komende jaren bestaan blijven. Het is dus duidelijk dat de overheid geen enkele intentie heeft om het embargo op te heffen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden