Griekse onderhandelingen

Splitsing tussen IMF en eurolanden

25 Juni 2015 - Edin Mujagic - 1 reactie

Ondanks de verrassend optimistische woorden eerder deze week van de andere eurolanden en de EU over de nieuwste voorstellen van de Griekse regering voor hervormingen in ruil voor nieuwe noodleningen, is er nog steeds geen akkoord bereikt in Brussel.

Woensdag vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden en daarna kwamen ook de Staats- en regeringshoofden bij elkaar. De vergadering duurde tot diep in de nacht maar succesvol was het allemaal niet. De uitkomst is dat de Griekse voorstellen toch zijn verworpen.

De drie grootste struikelblokken lijken te zijn de Griekse eis voor het herstructureren van schulden (lees  verkapte afschrijving van een deel ervan), de hervorming van het pensioenstelsel en de plannen voor verhogingen van allerlei belastingen.

De gemiddelde Griek gaat relatief vroeg met pensioen en krijgt een relatief hoge uitkering. De Griekse overheid wil nu onder meer de Griekse VUT versoberen. Daar nemen andere landen geen genoegen mee, in Nederland is de VUT jaren geleden zelfs afgeschaft. Versoberen, wat Athene wil, gaat simpelweg niet ver genoeg voor de andere eurolanden maar het schijnt vooral het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te zijn die daar een punt van maakt.  

De focus op belastingverhogingen is ook een doorn in het oog. Athene zegt met hogere belastingen extra inkomsten te genereren maar dat klinkt behoorlijk ongeloofwaardig in een land dat Europees kampioen belastingontduiking én inefficiënte inning ervan is. Het verbaast niet dat de schuldeisers er grote vraagtekens bij hebben.

Bovendien zouden forse belastingverhogingen elke hoop op economisch herstel de grond in kunnen boren en dan is Griekenland nog verder van huis.

De Griekse regering lijkt alles te willen doen om te voorkomen dat de overheid moet afslanken; bij pensioenen is er ook sprake van het voorstel voor premieverhogingen, niet voor verlagingen van de pensioenen.

Uit de berichten en geruchten uit Brussels valt op te maken dat het vooral het IMF is dat dwarsligt. En dat is op zijn beurt niet vreemd.

Het IMF dient namelijk de belangen van zijn aandeelhouders en dat zijn álle leden van het IMF, dus ook landen als China, Rusland, de Verenigde Staten, Brazilië et cetera. Het geld dat het IMF geleend heeft aan Griekenland, is hún geld. Daar komt het IMF voor op. Voor de eurozone geldt dat niet, het ziet er dan ook naar uit dat er vooral sprake is van een groeiende kloof tussen de andere eurolanden en het IMF aan de onderhandelingstafel.

Vandaar dat in mijn ogen de kans op een akkoord nog steeds groot is, hoewel het daar op basis van wat zich de afgelopen 24 uur afgespeeld heeft, niet naar uitziet. Voor de eurozone geldt nog steeds dat álle landen en álle EU-instellingen zoals de ECB Griekenland in de muntunie willen behouden. Dit omdat zij het risico niet willen nemen dat met het vertrek van Griekenland een domino-effect ontstaat of dat later blijkt dat het vertrek uit de eurozone voor de Griekse economie een zegen is geweest; dan kunnen namelijk wel eens nog meer landen volgen.

Vandaag gaat het overleg in Brussel door. Zoals gesteld ga ik ervan uit dat er de komende dagen wél een akkoord gesloten worden. En dan? Dan moet dat akkoord eerst goedgekeurd worden in het Griekse parlement waarna enkele parlementen van de eurolanden, waaronder de Duitse Tweede Kamer, ook zijn zegen moet geven. De Bundestagleden hebben al te horen gekregen dinsdag vrij te houden. Dinsdag omdat het allemaal vóór 30 juni moet gebeuren want op die dag moet 1,6 miljard euro uit Athene richting het MF gaan. Gebeurt dat niet, dan is Griekenland ook formeel failliet.

De weersvoorspellingen zijn niet bijzonder zomers voor de komende vier dagen maar politiek-economisch gezien wordt het bloedheet in de eurozone.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Griekenland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
De Vries 25 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10864426/Splitsing-tussen-IMF-en-eurolanden-]Splitsing tussen IMF en eurolanden[/url]
Dat de gemiddelde pensioenleeftijd zo laag zou zijn in Griekenland is grote onzin.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden