Fusie Ahold en Delhaize

Macht fusiesuper Ahold-Delhaize als inkoper groot

26 Juni 2015 - 1 reactie

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold en zijn Belgische evenknie Delhaize gaan fuseren. Althans, officieel noemen ze het samengaan een fusie terwijl het in feite een overname van Ahold is. De chief executive officer van Ahold Dick Boer wordt de ceo van de nieuwe combinatie en de financieel topman van het Nederlandse bedrijf gaat ook de financiën van het nieuwe bedrijf beheren. Ruim 60 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf komt in handen van de Ahold-aandeelhouders.

Dat nieuwe bedrijf wordt een van de grootste supermarktketens ter wereld met meer dan 6500 vestigingen en ruim 50 miljoen klanten per dag. Dit jaar nog zullen de twee bedrijven afzonderlijk blijven bestaan in afwachting van de goedkeuring van de fusie door de toezichthouders en de aandeelhouders.

Het samengaan van Ahold en Delhaize levert voordelen voor de aandeelhouders, consumenten en werknemers, staat in het bijbehorende persbericht te lezen. Voor alle agrarische ondernemers is dat de ernstigste zin uit de fusie-aankondiging.

Het voordeel voor de aandeelhouder is evident. Niet alleen is de kans groot dat de twee bedrijven meer omzet zullen halen dan afzonderlijk het geval was geweest, op termijn moet het samengaan per jaar 500 miljoen euro aan kostenbesparing opleveren. Dat klinkt als muziek in de oren van de aandeelhouders. Deze besparing zal naar verwachting vanaf het derde jaar bereikt worden, dus vanaf 2019.

Het voordeel voor de consument schuilt in het feit dat door het samengaan er dus een grote speler ontstaan. Anders gezegd, twee grote inkopers van onder meer voedsel gaan samen een nog grotere inkoper creëren. Hoe groter, des te meer macht bij het inkopen. Een deel van het zo gerealiseerde voordeel kan de consument tegemoet zien.

Consument en producent van de voeding zijn echter vaak twee kanten van dezelfde medaille. Als de consument voordeel krijgt doordat de supermarkt goedkoper kan inkopen en dat goedkoper inkopen voor een groot deel gebeurt door de omvang, dan is de kans groot dat de leverancier het onderspit delft. In dit geval kan dat makkelijk de agrarische ondernemer worden.

500

miljoen

euro per jaar aan kostenbesparingen na 2019 in verschiet

Ahold en Delhaize samen zullen in staat zijn de leverancier nog verder de duimschroeven aan te draaien.In het persbericht is een verkapte aankondiging ervan te vinden. Als er namelijk staat dat de nieuwe gigasuper de consument producten zal kunnen aanbieden ‘tegen concurrerende prijzen’ dan kan dat maar op één manier geïnterpreteerd worden: tegen gunstigere prijzen dan de concurrentie.

Die gunstigere prijzen kunnen in principe uit twee hoeken komen. Óf de supermarkt houdt zijn prijzen laag dan wel verlaagt die door genoegen te nemen met een lagere winstmarge óf de supermarkt zorgt ervoor dat het inkopen goedkoper wordt.

De historie met Ahold in Nederland, heel vaak heeft het Zaanse bedrijf de leveranciers simpelweg een ultimatum gesteld, én het feit dat de aandeelhouders van de combinatie zeker tevreden moeten worden gesteld (om te voorkomen dat ze de fusie als mislukt gaan beschouwen), wijst heel sterk erop dat het voordeel van de consument uitsluitend uit de tweede optie zal komen.Weigeren op het aanbod van de nieuwe gigant in te gaan, betekent niet te vinden zijn in de schappen van meer dan 6.500 duizend supermarkten in de lage landen.

Dit betekent slecht nieuws voor de onderhandelingspositie van de voedselproducenten uit Nederland, ook als ze niets leveren aan de nieuwe combinatie straks. Grote kans namelijk dat ook de prijzen van andere afnemers onder neerwaartse druk zullen staan.

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
H. 5 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10864455/Macht-fusiesuper-Ahold-Delhaize-als-inkoper-groot]Macht fusiesuper Ahold-Delhaize als inkoper groot[/url]
Voor de voedselprijzen zal het zeker niet goed zijn. Voor het behouden van een krachtige positie tegenover prijsvechters als Jumbo( welke nu wel eens in de problemen kan komen als ze hun prijzen nog verder omlaag moeten doen), Aldi en Lidl is het wel een goede stap.

Een kleine correctie: Die 6500 winkels gaat als ik het goed begrepen heb niet over alleen de supermarkten van Albert Heijn en Delhaize, daar horen ook de Ahold dochters Etos, Gall & Gall, Albert( supermarkt in Tsjechië), Stop & Shop( supermarkt in de VS), en nog meer supers en dan nog de Amerikaanse dochters van Delhaize bij.

AH zal ergens tussen de 900 en 1000 winkels wereldwijd( NL, België, Duitsland en de Nederlandse Antillen) zitten, Delhaize zal misschien net meer dan de helft zijn van dat aantal. Het merendeel van de winkels heeft de Nederlandse en Belgische agrarische sector dus niks mee te maken( op export na dan). Dat wil niet zeggen dat de prijzen vast en zeker onder druk komen te staan maar dat geldt ook voor de overige leveranciers zoals Unilever, Mars, Nestlé, Mondeléz en Heinz.

Ik denk dat men beter de pijlen op Jumbo kan richten of op beide maar niet alleen op Ahold Delhaize. Uiteindelijk zal Jumbo er alles aan blijven proberen te doen om goedkoper te zijn en dus ook de leveranciers verder uitknijpen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

A-ware boer vult nu ook het vleesschap bij Albert Heijn

Nieuws Rundvlees

A-ware boer vult nu ook het vleesschap bij Albert Heijn

Lokale telers voelen overname Deen

Nieuws Akkerbouw

Lokale telers voelen overname Deen

Nederlands weidevlees in opmars

Nieuws Veehouderij

Nederlands weidevlees in opmars

Ook supermarkten geen klant meer bij Gosschalk

Nieuws Vlees

Ook supermarkten geen klant meer bij Gosschalk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief