Zonne-energie in 2030

Windenergie goedkoopste elektriciteitsbron in 2026

29 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In 2026 zal windenergie wereldwijd de goedkoopste elektriciteitsbron zijn. Wind zal daarna vrij snel worden ingehaald door zonne-energie. Dat schrijft het kennisplatform Energieoverheid op basis van de New Energy Outlook 2015 (NEO15) van Bloomberg New Energy Finance (BNEF), de jaarlijkse lange termijn prognose over de ontwikkeling van de elektriciteitssector.

Duurzame stroom gaat een nieuwe fase in waarbij de groei gedreven wordt door economische factoren in plaats van stimuleringsbeleid. De kosten van windenergie zullen blijven dalen en uiteindelijk 32 procent goedkoper zijn in 2040. In 2026 zal windenergie wereldwijd de goedkoopste elektriciteitsbron zijn. Wind zal daarna vrij snel worden ingehaald door zonne-energie als goedkoopste bron in 2030. De prijs voor zonneprojecten zal 48 procent dalen tot 2040.

De veranderende kostenplaatjes hebben een verregaand effect op de ontwikkeling van het elektriciteitssysteem. 66 procent van de investeringen in nieuwe elektriciteitscapaciteit – in totaal 11.9 biljoen euro om 9,786 GW te realiseren wereldwijd – zal in hernieuwbare bronnen worden gestoken de komende 25 jaar. Dat zal er toe leiden dat de elektriciteitsmix voor 56 procent uit hernieuwbare bronnen zal bestaan in 2040, aldus BNEF.

Maar ondanks de toenemende marktgedreven investeringen in duurzame elektriciteit blijft de rol van fossiele bronnen groot. Vooral kolencentrales blijven een belangrijke functie vervullen. In geïndustrialiseerde landen zal hun aandeel snel afnemen maar in opkomende economieën blijven ze belangrijk vanwege de beschikbaarheid van de grondstof en de lage kosten, voorspelt NEO15. Dit heeft tot gevolg dat emissies van de elektriciteitssector zullen toenemen tussen 2014 en 2040 met 13 procent. De piek van emissie-uitstoot zal pas worden bereikt in 2029, aldus BNEF.

Voor nu maakte de markt voor elektriciteit een prijsstijging door. De naderende hittegolf waardoor airco’s overuren draaien en daarmee ook de bezorgdheid over koelwater begint, is daarvan de oorzaak. Daarnaast spelen de gestegen steenkool- en aardgasprijzen mee in de prijsstijging. 
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Wim 29 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10864475/Windenergie-goedkoopste-elektriciteitsbron-in-2026-]Windenergie goedkoopste elektriciteitsbron in 2026[/url]
Conclusie je kan dus beter in zonnepanelen investeren dan wind!

Daarom ben ik niet gegaan afgelopen week in Zeewolde om te tekenen. Je kunt beter de huidige molen nog 20 jaar laten draaien en vervolgens investeren in zonnepanelen.

Het lijkt wel of de taboe dat je het niet ziet zitten met dat opschalen is doorbroken. Er mag nu over gepraat worden en je mag je twijfel of je nee uitspreken.

Het is zo lang een ballast geweest maar nu een opluchting om op een verjaardag of buurtfeest tegen elkaar te zeggen dat je niet mee doet en dat de meerderheid het aangeeft en ook niet ziet zitten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden