Exportwaarde daalt

Nederlandse agribusiness is aan het krimpen

23 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De groei van bedrijven in de Nederlandse agri- en foodbusiness stokt. In april was de groei voor het eerst sinds april 2010 zelfs negatief. De twaalfmaadelijkse gemiddelde groei tot en met april van dit jaar was -0,2 procent. Deze krimp heeft alles te maken met de dalende exportwaarde van lanbouw- en voedselproducten, zo verklaart ABN Amro in een trendrapportage.

16

procent

groeide export naar belangrijke groeimarkt Azië

De exportwaarde van landbouw- en voedselproducten staat onder druk door de daling van voedselgrondstofprijzen waarvan wereldwijd sprake is. Nu de prijzen aan de inkoopzijde lager zijn, werkt dit ook door in lagere verkoopprijzen. Ook wijst ABN Amro op de daling van de energiekosten, die de productie goedkoper maakt. De gemiddelde prijs voor voedselgrondstoffen bevindt zich nu op het laagste niveau sinds 2009. Sinds de piek in 2011 bedraagt de prijsdaling 30 procent, schrijft de bank.

ABN Amro vermoedt denkt dit deels te maken heeft met hoge productiecijfers van onder meer suiker, granen en zuivel. Op korte termijn verandert volgens de bank daardoor weinig aan de lagere exportcijfers. Dit komt onder meer door een licht dalende vraag door de verlenging van de Russische voedselboycot en een afnemende vraag uit China, twee belangrijke groeimarkten van de afgelopen jaren.

De exportwaarde neemt vooral binnen de Europese grenzen af: tien jaar geleden werd ruim 83 procent van de totale exportwaarde voor landbouw- en voedselproducten gerealiseerd binnen de Europese Unie (EU). Dit aandeel is gedaald tot 78 procent, aldus de bank. Met een groeipercentage van 16 procent in de afgelopen twaalf maanden is Azië volgens ABN Amro nog steeds de belangrijkste groeimarkt. In totaal gaat ruim 10 procent van de export nu naar Azië, met name China.

Ook andere continenten vertonen groei, benadrukt de bank. Zo groeide de exportwaarde in Noord- en Latijns Amerika met 12 procent. Vooral Brazilië gooit hoge ogen. In het afgelopen decennium vervijfvoudigde hier de exportwaarde. Maar ook de export naar Afrika neemt sterk toe. Hier steeg de exportwaarde in de afgelopen 10 jaar met 141 procent. De export naar Oceanië verdubbelde in dezelfde periode.

ABN Amro verwacht dat de prijzen voor voedselgrondstoffen zich dit jaar op een laag niveau blijven ontwikkelen. Het ruime aanbod van grondstoffen zorgt ervoor dat de concurrentie op de interne Europese markt toeneemt. Ook de voedselboycot in Rusland geeft de exportwaarde binnen Europa geen impuls.

Toch liggen er volgens de bank op termijn ook positieve ontwikkelingen in het verschiet. Zo blijft door een zwakkere euro met name de export naar Azië en de Verenigde Staten groeien. De groei buiten Europa compenseert het verlies binnen de eurozone echter niet. De aantrekkende economie, de stijging van de internationale welvaart en de hiermee stijgende prijzen voor voedselgrondstoffen zorgen op de duur weer voor een hogere exportwaarde, besluit ABN Amro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden