90% Fransen steunt acties

Franse boeren blokkeren grens Duitsland en Spanje

27 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vrijdag leek het er even op dat de Franse veehouders de wegblokkades hadden opgeheven, maar zondagavond bleek de woede echter nog niet uit de lucht. Nieuwe blokkades op de wegen naar de Duitsland en Spanje zijn opgeworpen door boze boeren die hun Spaanse en Duitse collega's betichten van concurrentievervalsing. 

Na een week waarin de sector, de industrie en de politiek meerdere malen bij elkaar zijn gekomen om te praten over oplossingen voor de lage prijzen voor rund- en varkensvlees en melk, is de woede duidelijk nog niet bekoeld. Onder leiding van de landbouworganisatie FNSEA worden de wegen geblokeerd met trekkers, in ieder geval tot maandagmiddag. Na afloop van weer een overleg in Straatsburg wordt besloten of de acties gestaakt worden of dat ze verder gaan. Zo'n duizend boeren zijn op de been, niet alleen veehouders maar ook bijvoorbeeld graantelers. 

Uit een peiling van het Franse onderzoeksbureau BVA-Orange-iTELE blijkt dat de boeren niet alleen staan in hun strijd tegen de lage prijzen. Een grote meerderheid van de Franse bevolking steunt de acties van de boeren. Bijna 90 procent zegt voor de acties te zijn, slechts drie procent van de ondervraagden zegt de acties totaal niet goed te keuren. Ook zegt 81 procent bereid te zijn iets meer te betalen voor vlees en melk van Franse origine. In deze peiling komt de Franse politiek er niet goed van af. 78 procent van de ondervraagden geeft aan geen vertrouwen te hebben dat de boeren geholpen worden door de politiek.

Het verkeer vanuit Frankrijk wordt bij de grenzen wel doorgelaten, het is de actievoerders met name te doen om de buitenlandse vrachtwagens. Deze worden volgens journalisten van het Franse persbureau AFP onder toeziend oog van de politie geopend en gecontroleerd. De vrachtwagens zonder levensmiddelen worden doorgelaten. Vrachtwagens die wel geladen zijn met levensmiddelen worden bij de Spaanse grens leeggehaald, bij de Duitse grens moesten ze omkeren.

Dat de actievoerders af en toe doorslaan in hun poging buitenlandse goederen tegen te houden, blijkt uit een verslag van de Britse krant The Mirror. Zij melden dat boze boeren bij een wegblokkade 140 ton vis hebben vernietigd. De vis werd vervoerd in Schotse vrachtwagens, maar is gevangen door Franse vissers en bestemd voor de Franse markt. Ondanks meerdere pogingen van de chauffeurs om de boeren te overtuigen dat de goederen Frans zijn, wilden de actievoerders niet luisteren en staken de vis in brand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden