Wegblokkades in België

Woede onder veehouders breidt zich uit in Europa

30 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De acties van boze Franse veehouders verspreiden als een olievlek over Europa. Het initiatief van de Franse sector wordt in heel Europa nauwlettend in de gaten gehouden. Hoewel steeds meer Europese politici schande spreken van de plunderende boeren, neemt de bereidheid tot actievoeren in de lidstaten toe. 

Kleinere protesten vonden vorige week al plaats bij een fabriek van DMK in Duitsland, tientallen actievoerders lieten hier weten de lage melkprijzen niet meer aan te kunnen. Na weken van acties in Frankrijk volgen nu ook de Belgische boeren in grote getalen. Daar blijft het niet bij kleine protesten, zij gaan onder leiding van het Algemeen Boerensyndicaat, hun Franse collega's achterna met wegblokkades, brandende autobanden en het blokkeren van vestigingen van Aldi in Wallonië.

Tegelijkertijd groeit de onvrede onder Europese politici en landbouworganisaties en wordt de roep naar Brussel om de acties een halt toe te roepen groter. De Spaanse landbouworganisatie UPA kondigde een boycot van Franse melk aan als de boeren de vrachtwagens bij de grens niet zouden doorlaten. Duitsland heeft een brief naar Brussel gestuurd met de oproep om de acties te laten stoppen. En ook Dijksma noemt de acties 'illegaal en onacceptabel' en doet een oproep aan de Franse regering de acties stil te leggen.

Woensdag zijn de veehouders opnieuw in gesprek gegaan met premier Valls. Zij kregen niet hun gevraagde aftreden van landbouwminsister Le Foll, maar bleken gematigd tevreden. Ondanks dat blijven Franse boeren hun acties voortzetten. In Dijon en Lille inspecteerden tientallen boeren de koelingen van restaurants. In Normandië werden producten bij de douane gecontroleerd op afkomst en in Bretagne werden groothandels geïnspecteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
petatje 30 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10864997/Woede-onder-veehouders-breidt-zich-uit-in-Europa]Woede onder veehouders breidt zich uit in Europa[/url]
Wat is in uw kaartje een land. Een staatssecretaris, lto of zou het een groot deel van de bevolking moeten zijn, want zelfs nederlanders in de franse files hebben begrip voor waar het om gaat, een eerlijke margeverdeling! De franse regering is ook tegen blokkades en de belgische ook, dus teken daar dan ook een afkeurend symbool!
zeeland 30 Juli 2015
ONGELOOFLIJK.

Aardappel en uien telers moeten al jaren met een fluctuerende prijs werken.
Vorig jaar mijn aardappelen verkocht voor 6,5ct 8% tarra en wat opschep/weeg kosten krijg ik €6,- netto.
en ben ik mijn centjes ook nog eens 10 maanden kwijt.
een veehouder heeft nog periodiek zijn melk geld(lees cash flow)

Moet ik dan ook de straat op??

Ik heb een veehouder 46 jaar oud in de straat 65ha groot,hij melkt al jaren het zelfde aantal koeien en zijn vrouw heeft een vaste baan in de zorg van 21uur.
Mooie stal 2004 en woning 2009.
Je kunt beter een paar koeien weg doen en met iets minder genoegen nemen dan voor een kapitaal een stal te bouwen en nog wat grond bij kopen om aan de eisen te voldoen is zijn redenering.

groot-groter-grootst met andere woorden leningtje-lening-geen weg meer terug!!
broek 31 Juli 2015
Zeeland vraagje? Teel jij alleen aardappelen en heb jij een een contract afgesloten voor 6,5 cent?
klaiboer 31 Juli 2015
Ik heb niet veel verstand van melken (ben akkerbouwer) maar zelfs ik zag deze situatie al van mijlen ver aankomen. Veeboeren hebben jaren goed gedraaid flink geinvesteerd want het moest allemaal groter en nu is het janken. Wij hebben jaren onze tarwe onder kostprijs moeten verkopen en laat ik het nog niet hebben over de aardappels en uien wat de laatste jaren gelukkig iets stabieler is. Dus niet zeuren maar gewoon doorgaan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden