Van trekkers tot gratis beenham

Zo verlopen de protesten in Nederland en de EU

3 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Varkenshouders in Nederland gaan donderdag dan toch echt de straat op. Terwijl de Tweede Kamer en staatssecretaris Sharon Dijksma met elkaar in gesprek zijn over de landbouwraad die komende maandag plaatsvindt in Brussel, starten de Nederlandse vakbond varkenshouderij (NVV) en Land- en Tuinbouw organisatie Nederland (LTO) in samenwerking met Nederlandse varkenshouders een klantvriendelijke staking op het plein in Den Haag. En niet alleen in Den Haag, maar ook in het buitenland wordt nog volop gestaakt.

Vak V is in Den Haag gereserveerd voor stakingen van varkenshouders

In Den Haag is een zogeheten ‘Vak V’ door de politie en gemeente aangewezen om varkenshouders de kans te geven op een klantvriendelijke manier aan te geven wat men van de huidige situatie vindt. Zo worden er onder meer gratis broodjes beenham afgegeven en is er een ‘Actie 20 Cent’ opgericht. Deze actie is bedoeld om aan te geven dat de kostprijs van Nederlandse varkenshouders ongeveer 20 cent hoger ligt dan die van de Europese collega’s. Aan de bezoekers wordt gevraagd om allemaal een symbolisch bedrag van 20 cent te doneren.

De NVV en LTO streven naar een lastenverlichting en kostenverlaging. Op deze manier is het de bedoeling dat de boodschap nog meer onder de aandacht wordt gebracht bij de maatschappij en politiek. Zo heeft LTO in een brief onder meer laten weten dat de begroting voor 2016 omhoog moet, het uitvallen van rode diesel gecompenseerd moet worden, keuringskosten omlaag moeten, toeslagrechten vervroegd uitbetaald moeten worden en dat er in samenwerking met de keten en de Europese Unie snel gezocht moet worden naar nieuwe afzet- en exportmarkten.

In een brief van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Dutch Dairyman Board (DDB) en NVV wordt ook nogmaals kritiek geuit op het feit dat er nog steeds geen duidelijkheid heerst over de fosfaatrechten. Tevens zien deze organisaties het niet zitten dat er weer product uit de markt wordt gehaald, aangezien dit de vorige keer helemaal niets heeft opgeleverd. Daarnaast klinken er vanuit allerlei hoeken geluiden dat de superheffing die de EU de afgelopen jaren heeft ontvangen gebruikt moet worden om de sector te ondersteunen.

In een aantal andere EU-lidstaten lopen de acties ook alsmaar door. Zo zijn er in Frankrijk vanochtend rond 6.00 uur enorme colonnes met trekkers vertrokken die de wegen blokkeren. Volgens vakbond FNSEA zijn deze onderweg naar Parijs, waar vanmiddag ongeveer 4.000 mensen worden verwacht. In Groot-Brittannië wordt de overheid bestormd met brieven over veranderingen die spoedig moeten plaatsvinden. In Spanje is vrijwel hetzelfde beeld te zien als in Frankrijk. Trekkers en een ‘witte mars’ van stakende veehouders bezetten de straten. Een deel schijnt onderweg te zijn richting Madrid. Daarnaast proberen de Spanjaarden de boodschap duidelijk te maken in de plaatselijke supermarkten.

Volgens diverse berichten wordt er maandag volop gestaakt in Brussel

Desondanks komen er vanuit allerlei hoeken verhalen dat de grootste acties nog plaats moeten vinden, namelijk komende maandag tijdens de landbouwraad in Brussel. Verwacht wordt dat er vanuit meerdere EU-lidstaten demonstranten naar Brussel toekomen. Nederland wordt sowieso vertegenwoordigd door Hans Huijbers (vice-voorzitter LTO), Eric Douma (LTO Varkenshouderij) en Kees Romijn (LTO Melkveehouderij). LTO-voorzitter Albert Jan Maat is voorzitter van de zogeheten ‘Copa- en Cogeca-demonstratie’ en zal aanstaande maandag in overleg gaan met onder andere EU-landbouwcommissaris Phil Hogan en voorzitter EU-Raad van landbouwministers Fernand Etgen.

Hieronder zijn nog een aantal foto’s te vinden over de huidige situatie in Nederland en de EU. Wilt u weten hoe de acties verlopen en wat de uitkomsten zijn? Volg de komende dagen dan boerenbusiness.nl 

De NVV maakt aan de hand van verschillende teksten duidelijk dat er echt iets moet gaan veranderen.

Ook deze spandoeken zijn vandaag te vinden in Den Haag.

Op de Franse snelwegen zijn dit soort acties vandaag opnieuw te zien.

Opnieuw ontstaan er enorme files op de Franse wegen.

In Spanje probeert men de consument duidelijk te maken wat er gaande is onder de veehouders door posters in supermarkten te plaatsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden