Duizenden boeren aanwezig

De dag van de waarheid is aangebroken in Brussel

7 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De landbouwministers van de 28 EU-lidstaten overleggen vandaag, 7 september, met eurocommissaris Phil Hogan in Brussel tijdens de landbouwraad. Inzet van het overleg is het vinden van een oplossing voor de dramatische situatie op de varkens- en de melkmarkt.

Dit overleg is absoluut niet voorbij gegaan aan de veehouders in Europa. Duizenden veehouders (volgens het Britse Farmers Weekly zo’n 6.000) zijn gisteravond en vanochtend vroeg naar Brussel afgereisd om de protesten daar voort te zetten. Velen kozen de trekker als vervoersmiddel. Vanuit Nederland zijn er onder meer een aantal bussen naar Brussel gereden. Al met al zijn nemen een paar honderd Nederlanders deel aan de protesteren.

Geschreeuw van boeren overheerst in de Brusselse straten

Veel straten in Brussel zijn bezet door trekkers, mensen en podia, wat de doorstroming van het verkeer in Brussel ernstig belemmert. Meerdere straten zijn afgezet. Veel politie en M.E. is op de been om de situatie in het gareel te houden. Van schade, rellen of andere voorvallen zijn nog geen meldingen gemaakt, al overheers geschreeuw en geroep van veehouders in de Brusselse straten

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Nederland zijn eveneens naar Brussel afgereisd met een opgesteld 10-punten plan, wat voor betere prijzen moet zorgen. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, zat vanochtend met een aantal veehouders in een café om over de situatie te praten. Rond 11.45 overhandigde NVV-voorzitter Ingrid Jansen het 10-punten plan aan de staatssecretaris.

Een klein lichtpuntje voor melkveehouders is dat de Europese Unie bezig is de handelsrelatie met Afrika te verbeteren. De handelsovereenkomst Economic Partnership Agreements (EPA) wordt verder aangescherpt om ervoor te zorgen dat Europa meer voedsel kan exporteren naar Afrika tegen een gerechtvaardigde prijs. Dit is één van de stappen om de prijzen op lange termijn te verbeteren.

 

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden