Productiebeperking geëist

Opnieuw protesten in de aanloop naar EU-overleg

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Waar de Europese landbouwministers eerder lieten weten te verwachten in alle rust af te kunnen reizen naar Luxemburg voor een nieuwe overlegronde, bewijst het tegendeel zich. Opnieuw wordt er gestaakt door Europese veehouders. Het landbouwoverleg vindt dinsdagmiddag plaats in Luxemburg stad.

Dijksma concludeerde dat de melkveehouders vooral bezig zijn met een reguliering van de productie

Veehouders uit Luxemburg, België en Duitsland hadden zich maandag gemeld in Luxemburg stad. Er werd vooral geklaagd dat het landbouwraad van 7 september vrijwel geen concrete maatregelen opleverde. De veehouders vinden dat er zo langzamerhand een keer actie moet worden ondernomen. Het meest naar voren geschoven statement was de regulering van de melkproductie. Er werd gepleit voor een systematisch programma van de productie van melk, waardoor de vraag en het aanbod beter op elkaar aansluit. Dit moet gelden voor zowel de lange als de korte termijn.

Daarnaast werd opnieuw gepleit voor nieuwe exportmogelijkheden en markten. Voor op een kort termijn vinden de melkveehouders dat al het geld dat is betaald aan superheffing weer moet worden uitgegeven aan de Europese melkveehouders. Dijksma concludeerde dat de melkveehouders vooral bezig zijn met een reguliering van de productie, wat de staatssecretaris een negatief effect vindt voor de Nederlands melkveehouders.

De veehouders uitten de frustraties vooral door het blokkeren van sommige delen van Luxemburg-stad. Echter kan deze staking op geen enkele wijze vergeleken worden met de situatie die zich ruim een week geleden voordeed in Brussel.

Niet alleen in Luxemburg werd gestaakt, want ook de Franse en Spaanse veehouders lieten weer eens van zich horen. Zo hebben Spaanse melkveehouders het plan om gratis melk weg te geven aan vluchtelingen. Op deze manier wordt nog maar eens benadrukt dat de melk veel te weinig oplevert. Gezegd mag worden dat dit een sportievere actie is dan wanneer er gesloopt wordt of zodra de wegen worden geblokkeerd.

In Frankrijk hebben een paar honderd melkveehouders zich weer eens op de straten gemeld. Ook hier wordt gepleit voor een regulering van de melkproductie. De Fransen geven aan dat het niet mogelijk is om met hetzelfde aantal melkveehouders verder te gaan als er geen maatregelen worden genomen.

 

 

Sommige Franse boeren namen één of enkele dieren mee de straat op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden