Opbrengsten niet verkeerd

Brede vraag naar peen geeft stemming

5 Oktober 2015 - Clarisse van der Woude

Optimisme overheerst op de peenmarkt. De prijzen zijn goed, er is een brede vraag en de kwaliteit kan er ook mee door.

De peenmarkt is sinds de start van het seizoen derde week september vast gestemd. Peen voor directe levering brengt tegen de 17 cent op. Peen voor de bewaring gaat weg voor 15 euro. Boeren zijn gezien de goede prijzen van andere landbouwproducten geneigd meer te vragen, maar er zou nog geen handel op hogere niveaus worden gedaan.

Vraag naar peen komt vanuit alle kanten

De goede prijzen zouden vooral op stemming zijn gebaseerd. Kopers zijn koelhuizen die soms gekke prijzen bieden om hun koelhuizen te vullen. Prijzen die volgens sommige handelaren niets met de markt te maken hebben. Toch is ook het buitenland alweer goed present op de Nederlandse markt. De vraag komt vanuit alle kanten: Polen, Tsjechië, Italië, Finland, Roemenië, Ierland en een beetje naar Israel en Afrika.

In tegenstelling tot Nederland waar de opbrengsten helemaal niet zo verkeerd lijken, oogsten de Oost-Europeanen en de Duitsers minder peen. Duitsland hoopt de bewaringen vol te krijgen. Voor Oost-Europa is het onduidelijk of de vraag naar Nederlandse peen er is, om de eigen peenvoorraad door het tekort te sparen. In dat geval haken deze landen later in het seizoen af.

Wasserijen hebben begin oktober dan ook voldoende werk. Op het land wordt volop geoogst waardoor er de komende tijd meer peen beschikbaar komt. De kwaliteit is redelijk tot goed. Hier en daar wordt wat puntrot aangetroffen bij peen van kopakkers en op lager geleden plekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden