Verstandiger met water

Big data, cloud en satelliet kan oogst verdubbelen

19 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Agrarische ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen gratis toegang krijgen tot weerinformatie, satellietbeelden en klimaatmodellen. Hiervoor heeft de Waterwatch Foundation de zogeheten Global Vegetation Database 3.0 ontwikkeld. Deze moet agrarische ondernemers in staat stellen hun voedselproductie te laten verdubbelen, meldt duurzaambedrijfsleven.nl.

Betere prijs met mobiele telefoon en sms'en met marktprijzen

Steeds vaker weten boeren in ontwikkelingslanden een redelijke prijs te ontvangen voor hun oogst. Eén van de redenen is de komst van de mobiele telefoon en sms-diensten die de actuele marktprijzen tonen. Maar met behulp van big data, cloud computing en satellietdata kan een arme boer in potentie ook zijn oogstopbrengst verdubbelen. Dat denkt de Waterwatch Foundation, een Nederlandse non-profit die werkt aan de Global Vegetation Database 3.0.

De Global Vegetation Database moet boeren, maar ook milieuorganisaties en waterbeheerders, verstandiger met water laten omspringen. En dat is hard nodig, want schoon water is in veel gebieden een schaarse en kostbare grondstof. Daar komt nog bij dat wereldwijd 70 procent van het waterverbruik voor rekening komt van de landbouw.

Een inhaalslag in efficiënter waterbeheer in de landbouwsector is een must, een noodzaak die bijvoorbeeld pijnlijk zichtbaar wordt door de aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië. En om in 2050 een kleine 9 miljard monden te kunnen voeden, zal de voedselproductie met 70 procent omhoog moeten, met minder water.

Er zijn weliswaar databases die informatie over het gebruik en de opbrengst van percelen leveren, maar deze zijn beperkt tot relatief kleine gebieden. Een mondiale database, waarmee ook 'het grotere plaatje' zichtbaar wordt, is er nog niet. De Global Vegetation Database moet het antwoord vormen. De geplande database toont 'per pixel' gebieden van 250 x 250 meter. Daarmee is het vooral geschikt voor de grotere landbouwpercelen. De satellietbeelden en de achterliggende data worden in eerste instantie om de zeven tot acht dagen ververst, maar in de toekomst moet dit op dagelijkse basis gebeuren.

Met behulp van slimme algoritmen, het verweken van de meest recente satellietdata en nauwkeurige meteorologische gegevens, rijkt de database adviezen aan. Dit gebeurt onder andere door het vaststellen van een zogeheten water productivity score. Op basis van deze informatie kan concreet advies worden gegeven: Moet de boer meer water geven aan een gewas? Of juist niet? En wanneer zijn pesticiden nodig? De slogan van de non-profit is dan ook 'know more, grow more'.

Maar met de data kan meer bekeken worden, bijvoorbeeld een tijdige waarschuwing als er een langdurige droogte dreigt of een catastrofale overstroming op de loer ligt met de kans op een verwoeste oogst. Ook kan de overheid op basis van harde data zijn beleid ten aanzien van het waterbeheer beter regelen en de effecten van het gevoerde beleid afzetten tegen de resultaten in andere regio's.

Jeroen Plesman, verantwoordelijk voor business development bij de Waterwatch Foundation, noemt de Global Vegetation Database dan ook een beslissingsondersteunend systeem: "Ons systeem kan met behulp van satellietbeelden de CO2-opname van gewassen tonen, de groei van biomassa bepalen, de waterproductiviteit meten en de stress in blaadjes 'lezen'. Dat laatste is mogelijk door in het infrarode spectrum via satellieten beelden te maken. Hiermee is te bepalen of een gewas water nodig heeft."

Verspilling water tot 20 procent verminderen

De Global Vegetation Database heeft volgens Plesman daarmee de potentie om waterverspilling door de landbouwsector met 10 à 20 procent te verminderen. Voor het gebruik van pesticiden acht hij een zelfde reductie haalbaar, terwijl in landen als India de oogstopbrengsten mogelijk zouden kunnen verdubbelen door slimmer om te springen met water en bestrijdingsmiddelen.

Er moet nog veel gebeuren. De Waterwatch Foundation, die zetelt in het New World Campus-complex in Den Haag, is druk bezig om fondsen te verwerven. Zo wil de organisatie meedoen aan een tender van de FAO. De Wereldvoedselorganisatie zoekt daarbij naar een vrij toegankelijk portaal waarop satellietdata voor het Midden-Oosten en Afrika is op te vragen. Als de Waterwatch Foundation deze tender wint, dan kan het circa $ 2,5 mln tegemoet zien om de database te gaan bouwen.

In Nederland heeft de organisatie inmiddels de ANBI-status verkregen. Daarmee is het officieel een algemeen nut beogende instelling. Desondanks hoopt Waterwatch Foundation ook van het Rijk nog een subsidie te ontvangen, zodat er verder aan de ontwikkeling van de database gewerkt kan worden.

Ook op duurzaambedrijfsleven.nl:

- Met 3.700 zonnepanelen staan koeien ook in de stal in de zon

- Vegetarische Slager haalt eerste miljoen voor fabriek binnen

- Chinese boerenbank geeft 1 miljard dollar aan green bonds uit

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden