Voor afronden dossiers

Mogelijk vertrek Dijksma slecht nieuws

29 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Het vertrek van Wilma Mansveld als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu kan nog een naar staartje gaan krijgen voor de landbouw. Hoewel er officieel nog geen mededelingen gedaan zijn over de opvolging blijkt staatssecretaris Sharon Dijksma kanshebber net nu er belangrijke besluiten genomen moeten worden over bijvoorbeeld fosfaatrechten. 

Voor alsnog zijn de namen die genoemd worden om Mansveld op te volgen gebaseerd op pure speculatie. Wel laat Dijksma een reis naar Japan schieten en komt ze terug naar Nederland om daar te praten over de situatie die is ontstaan. Zelf heeft ze laten weten dat het treurig is dat er een collega opstapt. 

Mark Rutte neem je verantwoordelijkheid

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, wil nog niet reageren op een mogelijk vertrek van Dijksma. Ook wordt er nog niet gepraat over een mogelijke opvolger. Wel roept hij Mark Rutte op zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij zegt dit omdat er de laatste jaren al diverse bewindspersonen voorbij zijn gekomen op het dossier landbouw. Wanneer Dijksma nu overstapt naar Infrastructuur en Milieu komt er weer een nieuw persoon die zich door een aantal lastige dossiers moet gaan worstelen. 

Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker mest en milieu bij LTO, vult aan dat in het begin er nog wat vraagtekens waren bij de aanstelling van Dijksma. Maar later bleek ze de goede persoon op de juiste plaats. 'Ze is slim en verstandig en snapt de belangen die spelen bij de diverse onderwerpen. Ook heeft ze laten zien dat ze doorpakt.' Ook Van Stralen geeft aan dat niets zeker is totdat er een officiële bekendmaking is geweest. 

Op de twitter blijkt ook dat veel ondernemers haar waarderen voor de dingen die ze voor de landbouw doet. Maar open onderwerpen zijn nog de fosfaatrechten, een nieuwe nitraatrichtlijn, een net ingevoerde AMvB als aanvulling op de melkveewet, de veranderingen bij de NVWA, het streven naar 80 procent weidegang en ga zo maar door. Allemaal onderwerpen waar een krachtig persoon voor nodig is om vooruitgang te kunnen boeken. 

Nog een ander onderbelicht onderwerp is het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dit loopt van 1 januari tot en met 30 juni. Onderwerpen die dan aan bod komen zijn het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de vogelrichtlijn. Een nieuwe staatssecretaris wordt hier gezien als een 'behoorlijke hobbel'.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders wil nog niet reageren op het vertrek van Dijksma. ‘Haar vertrek is nog niet definitief en hoewel er een kleine kans is dat er nog iets tussen komt, kan dit wel altijd gebeuren. Wij vinden het zuiverder te reageren als de kogel door de kerk is,’ laat NVV-woordvoerster Caroline van der Plas weten. 

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw zou het jammer vinden als Dijksma de landbouwpost verlaat. ‘Het is altijd spijtig als een bewindspersoon tijdens de kabinetsperiode vertrekt en wij als sector het de rest van de periode met een ander persoon moeten doen. Dijksma kent de sector vrij goed. Hoewel wij het niet altijd met elkaar eens zijn, weet ze waar ze over praat, ze kent de onderwerpen inhoudelijk en ze is een handig politicus.’

Zeker nu er voor de akkerbouwsector belangrijke dossiers als de equivalentie in mineralen op stapel staan, is Haanstra allerminst gelukkig met een eventueel afscheid. ‘Er moeten voor het nieuwe seizoen knopen worden doorgehakt. Dan komt een status quo niet uit.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Gerard 29 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10866519/Mogelijk-vertrek-Dijksma-slecht-nieuws]Mogelijk vertrek Dijksma slecht nieuws[/url]
Dit zou juist zeer goed nieuws zijn!! Dijksma is een wolf in schaapskleren. Het slecht nieuws vinden is waarschijnlijk bang voor wat (wie) komen gaat. Maar wees niet bang: slechter voor de landbouw kan je niet treffen.
Ard Eshuis 29 Oktober 2015
Gerard: 100 punten, dossiers komen toch wel af en anders schuiven ze toch een jaartje door.. Veel minder kan het niet worden, zet Helma Lodders maar op deze plek, heeft tenminste nog iets met agrarisch nederland..
Cornelis 29 Oktober 2015
Lodders gaat het niet worden ,de afspraak is dat er een linse dwarsligger c.q. sloper benoemd wordt.
Drenthe 29 Oktober 2015
VVD zou nooit een landbouwminister willen leveren. Dit gaat ze te veel stemmen kosten, als er een linkse minister komt dan zeggen ze dat ze het er niet mee eens zijn maar dat ze er wel mee moesten instemmen. (ze konden niet anders);)
Eric 29 Oktober 2015
Laat weer net de LTO het jammer vinden dat Dijksma vertrekt Nou ik zeker niet ! Gelukkig begrijpt Helma Lodders wel dat als je genoeg land hebt je meer koeien moet kunnen houden En een fosfaatwet geen enkel nut dient Hopelijk word zij naar voren geschoven als kandidaat opvolger van Dijksma
Ronald 30 Oktober 2015
Eindelijk af van deze sluwe vos!
o o 31 Oktober 2015
maakt niet uit wie er zit op bleker na is het toch nooit niks geweest. zal wel weer van de regen in de drup worden
leonaordo2 31 Oktober 2015
Nou JAN MAAT wees een kerel en stap over van de VVD naar de PVDA en word staatssectraris van lahdbouw dan kun je laten zien wat je waard bent. en kun je meteen als voorzitter van de raad van Europa die hele nitraatrichtlijn en andere onzinnige richtlijnen aan de kaak stellen en schaf af die rotzooi
Wilfred kemphaan 31 Oktober 2015
Hahaha, Albert jan maat is van het CDA en geen VVD'er. Dus kansloos
Abonnee
boereke 31 Oktober 2015
de kans dat we er beter van worden is groter dan slechter maar je weet het nog niet zeker met een andere pvda er
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden