Vooral sprake van inhaalgroei

Export jaagt economische groei in 2016 aan

16 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse economie begon in 2015 weer, na jaren van krimp, recessie en stagnatie, te groeien en in 2016 zet de groei door. In de het rapport ‘Visie op 2016’ geeft de Rabobank aan dat voornamelijk de export bijdraagt aan de groei, maar dat de export nog wel omgeven wordt door veel onzekerheden in de wereld. 

De groei van de Nederlandse economie komt in 2016 uit op 2,5 procent, na een voorziene groei van twee procent in 2015. De groei wordt breed gedragen, schrijft de Rabobank, want naast de export hebben ook de particuliere consumptie en private investeringen een aandeel in de groei. De bank geeft wel aan dat de exportgroei omgeven wordt door onzekerheden omdat de groei van de wereldeconomie niet vanzelf gaat.

Hoewel alle bedrijfstakken profiteren van de aantrekkende economie, is in veel sectoren nog sprake van inhaalgroei om het verlies dat sinds het begin van de crisis is geleden, weer goed te maken. ‘Ook is de groei nog niet voldoende om de werkloosheid volgend jaar weer naar een acceptabel niveau terug te brengen’, verklaart Rabobank-econoom Tim Legierse.

We blijven ons vastklampen aan het extreem ruime monetaire  beleid

Bovendien heeft Nederland de economische groei voor een deel te danken aan de export, waarbij vooral meer uitgevoerd naar EU-lidstaten. In de mondiale economie zit echter nog weinig beweging. Rabobank-econoom Allard Bruinshoofd zegt dat de groeivertraging in China, de lagere grondstofprijzen en de verwachte Amerikaanse renteverhoging de groei van opkomende landen drukken. ‘Daarnaast blijven we ons noodgedwongen vastklampen aan het extreem ruime monetaire beleid, waarvan steeds meer aanwijzingen komen dat het op termijn groeiverlagende bijwerkingen en risico's op nieuwe crises met zich meebrengt.’

Volgens Bruinshoofd is het wenselijk ‘om mondiaal gecoördi­neerde monetaire stappen te zien, gericht op normalisatie van het monetaire beleid. Ook binnen de eurozone moeten de structurele economische uitdagingen als de investerings­zwakte, de lage productiviteitsgroei en de schuldenproblemen het hoofd worden geboden. Besluitvaardigere besturing is broodnodig en kan uiteindelijk ook het anti-Europa-sentiment op termijn de wind uit de zeilen nemen. Beleidsmatig doormodderen is hier juist funest voor.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden