Suikerproductie gekelderd

Bietenteelt in Zwitserland niet langer winstgevend

30 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Zwitserland produceert dit jaar aanzienlijk minder suiker dan vorig jaar. Ook voor teeltjaar 2016 is het nog maar de vraag hoe groot de productie wordt, want veel telers vragen zich hardop af of ze nog met de bietenteelt door moeten gaan, zo schrijft Bauern Zeitung.

Het suikerconcern schat dat de productie dit jaar iets hoger ligt dan 230.000 ton, terwijl dat vorig jaar op record van zo’n 300.000 ton lag. De twee fabrieken verwerken dit jaar in totaal ongeveer 1,4 miljoen ton bieten, tegenover 1,95 miljoen ton in 2014. Schweizer Zucker AG is tevreden over het suikergehalte dat gemiddeld iets onder de 19 procent uitkomt.

Na afloop quotum neemt druk op Zwitserse suiker verder toe

Ondanks de fors lagere productie verwacht het concern haar klanten in 2016 van voldoende Zwitserse suiker te kunnen voorzien. Een probleem is echter om boeren zover te krijgen bieten te blijven telen. Doel is het vinden van voldoende areaal om de levering van Zwitserse suiker veilig te stellen. Het zou daarbij helpen als de suikerprijs verbetert.

Vorig jaar lieten boeren in een demonstatie nog weten dat de bietenteelt niet langer winstgevend was. Aanleiding daarvoor waren de aangekondigde prijsverlagingen in de teeltcontracten voor 2016. De Zwitsers verwachten met het einde van de suikerquota in 2017 dat de EU de productie verder uitbreidt en daarmee de druk op Zwitserse suiker nog verder toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 30 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867058/Bietenteelt-in-Zwitserland-niet-langer-winstgevend-]Bietenteelt in Zwitserland niet langer winstgevend[/url]
Kleine aanvulling om te kwantificeren waar het om gaat; dezelfde Bauernzeitung vermeld voor op 24 augustus j.l. voor oogst 2016 een garantiebasisprijs van 37 frank = 34€ per ton en een uiteindelijke uitbetalingsrichtprijs inclusief kwaliteitspremies van 43 frank = 39,5€ per ton bieten. Over de definitieve afrekeningsprijs wordt in juni 2017 beslist.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden