Andere landen exportklaar

Turkse zuivel, groenten en fruit uit Rusland geweerd

1 December 2015

Dinsdag geeft de Russische regering de lijst vrij met producten die Turkije niet meer naar Rusland mag exporteren, maar bronnen dichtbij het Russische ministerie van landbouw lieten maandag al doorschemeren dat het gaat om vlees, kip, melk en zuivelproducten, vis en zeevruchten, groenten en fruit.

De economische sancties zullen de Turkse economie hard raken. Turkije is goed voor ongeveer een kwart van de totale Russische voedselimport. Er is al sprake van een verstoring van de tarweleveringen tussen de twee landen. De bron beweert op de website Arka verder dat het haalbaar is om de Turkse invoer te weren. Ten eerste omdat de eigen landbouwproductie versneld is opgebouwd sinds de Westerse sancties van kracht kwamen en ten tweede omdat er in dat jaar voldoende geografische spreiding in leveranciers is ontstaan.

Andere landen klaar om export van Turkije over te nemen

Zo zouden er zuivelproducten uit Iran kunnen worden gehaald. Verder zijn er afgelopen week afspraken gemaakt met Uruguay, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten voor het verhogen van de import. Groenten en fruit wordt mogelijk ingevoerd vanuit Israel, Iran en Marokko. Ook Argentinië, Chili, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Zuid-Afrika en Egypte komen in aanmerking.

Andere landen staan klaar om de export van Turkije over te nemen. Zo menen Egypte en Israel dat zij de export van landbouwproducten naar Rusland kunnen verhogen. Israel exporteerde de afgelopen jaren tussen de 150.000 en 180.000 ton peen naar Rusland. Oekraïne zegt gereed te zijn om Turkije van tarwe te voorzien en Armenië ziet kansen in druiven, appels, kool, bloemkool, aardappelen, wortelen, bieten en kasgroenten.

Naast voedsel verbiedt Rusland mogelijk ook de import van textiel uit Turkije en mogen er vanaf 1 januari 2016 geen reizen naar Turkije meer aan Russische burgers worden verkocht. Chartervluchten tussen de twee landen zijn eveneens verboden. Inwoners van Turkije mogen niet meer in Rusland werken. Daarvoor moeten zij speciale toestemming hebben. De economische sancties komen nadat Turkije vorige week een Russische straaljager die dichtbij de Turks-Syrische grens vloog uit de lucht schoot.

Regenradar
Powered by Agroweer
Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Nieuws Handel

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Liracrash: zijn smartphones nieuwe goud?

Opinie Joost Derks

Liracrash: zijn smartphones nieuwe goud?

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Exportwaarde levende dieren kromp flink in 2020

Nieuws CBS

Exportwaarde levende dieren kromp flink in 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief