Inside: Granen & Grondstof

Koude oorlog geeft spanning op tarwemarkt

2 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Maïs en sojabonen presteren goed op grondstoffenmarkten in de Verenigde Staten, maar dat is van tarwe niet te zeggen. Naast de gangbare perikelen die de markten beïnvloeden, spelen er nu ook opvallende gebeurtenissen een rol op de tarwemarkt, stelt deze analyse voor Boerenbusiness Marktinsiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs bereikte maandag op de beurs van Chicago het laagste punt in drie maanden. Met 460 dollar per bushel op het decembercontract een verlaging van 5,75 cent. De prijsdruk wordt veroorzaakt doordat wintertarwe er beter voorstaat in de VS. Daarbij draagt de kleine exportvraag bij aan een negatieve stemming.

Nieuwe verkopen zijn gestopt en er is onduidelijkheid over de in gang gezette leveringen

De Matif sloot juist hoger. Met 176,75 euro per ton kwam er maandag 50 cent bij het decembercontract bij. Dinsdag kon de opgaande lijn niet worden vastgehouden. De koers sloot op 176 euro. Europese tarwe krijgt te maken met wat meer concurrentie voor de daling van de euro-dollarkoers. Ook zijn de hoge voorraden nog steeds problematisch. Toch wordt Europese tarwe iets aantrekkelijker door een daling van de zeevrachtkosten.

Het nieuws dat echter volop de aandacht heeft is dat de nieuwe Argentijnse president de exportbelasting op tarwe en maïs per 1 december afschaft en dat de koude oorlog tussen Rusland en Turkije spanningen op de tarwemarkt geeft. Handelsdeals tussen de twee landen komen in het geding.

Turkije is de grootste koper van Russische tarwe, maar de relatie is na de beschieting op het Russische gevechtstoestel snel verslechterd. Nieuwe verkopen zijn gestopt en er is onduidelijkheid over de in gang gezette leveringen. Dinsdag was er zelfs sprake van dat Turkije schepen die onder Russische vlag varen tegenhouden in de Bosporus. Oekraïne heeft overigens al aangegeven op het gat dat Rusland achterlaat in te willen springen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden