Kunstmestvraag groeiend

Yara op koopjesjacht in Afrika en Noord-Amerika

7 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Noorse meststoffengigant Yara International is op koopjesjacht. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het het Afrikaanse kunstmestbedrijf Greenbelt heeft gekocht en donderdag tekende Yara een overeenkomst voor de overname van onderdelen van Agrium.

Yara zou Greenbelt, een distributeur van meststoffen in Zambia, Malawi en Mozambique, hebben overgenomen voor 51 miljoen dollar. Naar verwachting wordt de deal in het eerste kwartaal van 2016 afgerond nadat autoriteiten hun goedkeuring eraan hebben gegeven.

Agrarische sector groeit snel in Zambia

Volgens Yara groeit de kunstmestvraag in Zambia en haar buurlanden gestaag. De agrarische sector groeit snel en het kunstmestgebruik is laag maar stijgend. Greenbelt begon in Zambia in 2004, het verkoopvolume ligt rond de 80 kiloton en had in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2015 een operationele winst van 5 miljoen dollar. Het bedrijf is eigenaar van drie productielocaties en drie opslagplaatsen.   

Een dag ervoor maakte Yara bekend dat het een overeenkomst heeft getekend voor de overname van de activa West Sacramento Nitrogen Operations. Tegen een prijs van 27 miljoen dollar maakt Yara gebruik van de importterminal van Agrium en heeft het beter markttoegang tot Noord-Californië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden