Uitstel niet zonder risico

Tekort aan KAS kunstmest op de loer

7 December 2015 - Clarisse van der Woude - 8 reacties

Ondanks de lage kunstmestprijzen stellen boeren en telers de aankoop ervan uit. Het is de vraag of dat een verstandige keuze is, want er dreigt dit seizoen een tekort aan KAS, zo blijkt uit deze analyse van de meststoffenmarkt.

Gebeurtenissen zoals de beslommeringen tussen Turkije en Rusland, maar ook de nieuwe president in Argentinië beïnvloeden de grondstoffenmarkten danig. Van een direct effect op de meststoffenmarkt is echter geen sprake. Indirect leiden de veranderingen op het wereldtoneel wel tot onzekerheid bij veel boeren en handelaren. Dit vertaalt zich in terughoudendheid en kalmte. Oftewel; er wordt amper kunstmest ingekocht.

De reden is simpel. Kopers verwachten dat de toch al zwakke prijzen van wereldkunstmest ureum en ammoniak alleen nog maar goedkoper worden. Het tweede argument voor de tamme markt is de zwakke euro waardoor import in prijs stijgt met het gevolg dat de vraag stil valt. Wat de wisselkoers wel interessanter maakt is export vanuit West-Europa. Aangezien Zuid-Amerika het geld mist om kunstmest te kopen, hebben de schepen hun koers verlegd naar het Verre Oosten.

10-15

procent

lager dan normaal is de dekkingsgraad van KAS

Verder zouden ook veel schuren nog vol liggen met granen die wachten op betere prijzen waardoor er simpelweg geen plek is om kunstmest op te slaan. De industrie hanteert begin december voor KAS een prijs van 245 euro per ton CIF. Daarmee is er weinig ruimte om naar beneden te gaan. Toch wordt er niet gekocht en blijft de dekkingsgraad ongewoon laag, zo ziet de groothandel. Waar dat normaal in deze periode 50 tot 55 procent is, ligt dat percentage nu rond 40 procent. Als er al wordt ingekocht, gebeurt dat voornamelijk door akkerbouwers. Melkveehouders willen eerst meer duidelijkheid over de melkprijs en over hun inkomen.

Uitstel is dit jaar niet zonder risico. Net als anders wordt de levertijd korter, zeker als het een vroeg voorjaar wordt, maar door de grote brand bij kunstmestfabrikant OCI eind september bestaat ook de kans dat KAS niet volop verkrijgbaar is. De productie ligt sinds de brand stil. Eind februari/ begin maart hoopt OCI de productie weer op te starten, zo heeft het bedrijf in een brief aan klanten laten weten. De uitval van een half miljoen ton KAS (op een jaarbasis van 1.3 miljoen ton) wordt niet meer ingehaald, stellen ingewijden die verder zeggen het andere leveranciers niet lukt om hun productie zodanig te verhogen dat dit verlies wordt gecompenseerd. Volgens industrie en handel kan het haast niet anders dan dat de markt dit gaat voelen, maar dit gegeven heeft onder boeren nog geen kooplust aangewakkerd.

Met het kerstreces in aantocht menen bronnen dat het niet waarschijnlijk is dat er veel wijzigt. Pas als het een vroeg voorjaar wordt, gaat het los. Met als mogelijk resultaat dat iedereen massaal gaat bestellen, de prijzen stijgen en het een race tegen de klok wordt. En in het ergste geval kan niet iedereen krijgen wat hij wil, waarschuwen insiders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
piet 7 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10867183/Tekort-aan-KAS-kunstmest-op-de-loer]Tekort aan KAS kunstmest op de loer[/url]
dat die chemische milieu vervuilende troep nog verkocht mag worden is al erg genoeg,zeker wanneer er genoeg organische mest verkrijgbaar is.
Zandhaas 7 December 2015
Waar blijft de objectiviteit, meehuilen met de handel is dit! Dit verhaal horen we ieder jaar om de concurrentie te smoren. Allemaal lekker voorverkoop orders tekenen. Er is nog nooit te weinig stikstof geweest deze eeuw.
kids 7 December 2015
Als ze de meststoffenwet een beetje aanpassen is genoeg natuurlijke stikstof die minder problemen geeft op het gebied van gas, bodemdaling, import afhankelijkheid industriele bewerking transporten.
bassie 7 December 2015
angst is mens slechtste raadgever........
cornelis 13 December 2015
kas is geen milieuvervuilende troeo tis gewoon stikstof uit de lucht gehaald onder een temperatuur van 273 graden onder nul metals bindmiddel de grondstof calcium carbonaat
Abonnee
erik 13 December 2015
en het kost gigantisch veel energie om het te maken.
Abonnee
Veldleeuwerik boer 13 December 2015
energie kost geen drol en is volop aanwezig. Wij gaan steeds weer meer kas gebruiken, de mest enkel voor de fosfaat en kali. Gelukkig ziet de global gap organisatie dat ook heel goed. Zeer terecht dat mest 6 mnd voor de oogst niet meer mag toegepast worden. Voedsel veiligheid staat voorop, nu nog een maximale toepassing van koper. Er komen steeds meer geluiden in de bio teelt van gigantische overdosis koper. Verbaast me niks, er wordt hier in de maanden juni-juli elke week volle dosering koper gespoten op aardappel en ui in de BD gewassen. Daar is niets duurzaams meer aan.
allesweter 20 December 2015
Als de prijzen nog meer dalen zal de kunstmest nog meer dalen .Denk dat de boer zijn geld ook op komt ,als het al niet zover is ;
Wie weet krijgen we nog geld van de bank .
kei 30 December 2015
Vloeibare n is nu 186 euro.Toch een groot gat met de kas van 250 euro
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden