Schending handelsafspraken

WTO legt bom onder vleesexport VS

14 December 2015

De varkensvleesexport van de Verenigde Staten maakt in 2015 een moeilijk jaar door. Niet alleen is in de eerste 10 maanden en in oktober minder varkensvlees en slachtbijproducten verscheept dan in 2014, ook heeft een oordeel van de Wereldhandelsorganisatie een bom gelegd onder de export naar Mexico en Canada, twee landen die tot de belangrijkste afnemers van de VS behoren.

De varkensvleesexport van de VS leefde in september op, maar in oktober zag het Noord-Amerikaanse land de uitvoer weer terugvallen. Met 177.191 ton verscheept de VS in oktober 2,8 procent minder varkensvlees en slachtbijproducten dan in dezelfde maand van 2014. In de eerste tien maanden lag de uitvoer, met 1,76 miljoen ton, vier procent onder het niveau van verleden jaar.

Vooral naar Japan daalde de export. De tweede afnemer van de VS voerde 29.849 ton in, wat een daling van 24,3 procent is ten opzichte van 2014. De uitvoer naar Hongkong en China steeg daarentegen met 22,5 procent tot 32.899 ton. Mexico, de voornaamste exportbestemming van de VS, voerde met 59.766 ton ongeveer evenveel varkensvlees als in 2014 in. De export naar Canada steeg met 1,9 procent tot 16.896 ton.

Hoewel de VS vooral in Azie minder varkensvlees en slachtbijproducten afzette, kan de handel de komende tijd sterk verschuiven door een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie. De WTO heeft namelijk geoordeeld dat de wetgeving van de VS die bepaalt dat de herkomst van vleesproducten af te leiden moet zijn van het etiket, de cool-wetgeving, in strijd is met internationale handelsafspraken.

Omdat de VS de etiketteringwet niet wil aanpassen, heeft de WTO bepaald dat Mexico en Canada handelstarieven ter waarde van één miljard dollar mogen instellen tegen de VS. Dit kan met name de vleesexport van de VS naar twee van de belangrijkste afnemers schaden.

De Amerikaanse senaat kan ervoor zorgen dat de cool-wetgeving wordt afgeschaft en zo voorkomen dat Canada en Mexico de invoertarieven verhogen. Gebeurt dit niet, dan kan het WTO-oordeel een kostbare aangelegenheid worden voor de varkenssector van de VS. De waarde van de export naar Canada en Mexico daalde in oktober al met 15 procent en 25 procent naar respectievelijk 62,9 en 108,7 miljoen dollar. In totaal verdiende de VS in oktober 447,9 miljoen dollar met de varkensvleesexport, wat een daling van 21 procent is ten opzichte van 2014. 

Regenradar
Powered by Agroweer
China voert import agrarische producten op

Nieuws Import

China voert import agrarische producten op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief