Boekpreview interview Peter Peters

Zo'n bepalend moment gun je iedereen

24 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het moet een merkwaardig tafereel zijn geweest daar op de akkers rond het Midden-Limburgse Hunsel medio jaren zestig: een soort kabouter met een hoed op een trekker die dagelijks uren met de zelfbinder graan maait en bindt. Peter Peters heette de kabouter. 

Vanaf zijn achtste hielp hij op het land. Iets leukers kon de jonge boerenzoon zich niet bedenken. Legaal was het allerminst. Dat wist vader maar al te goed. De hoed diende om de jeugdige leeftijd van zijn zoon te camoufleren. Lang ging het goed. De dorpsagent, bekend met het boerenleven, zag de overtreding jarenlang door de vingers. Slechts een keer ging het mis: een diender van buiten betrapte de veel te jonge chauffeur en slingerde hem op de bon.

Zijn jeugd op de boerderij: Peter Peters vertelt er met verve over. Als oudste zoon van zes kinderen was hij voorbestemd om boer te worden. Lang zag het er lang naar uit dat hij het gemengde bedrijf van vader (21 koeien, 18 runderen, 150 varkens, 14 hectare akkerbouw) ging overnemen. Een bijzondere ervaring - een ‘game changer’ in de woorden van Peters - bracht hem op 16-jarige leeftijd plots op andere gedachten. 

Celbiologie werd zijn grote passie. Binnen die tak van de wetenschap heeft Peters het ver geschopt. Als universiteitshoogleraar nanobiologie in Maastricht behoort hij binnen zijn vakgebied (elektronen microscopie) mondiaal inmiddels tot de top. Hoe heeft hij het zover geschopt? Wat trekt hem zo aan de medische wetenschap? En wat vindt hij van de huidige staat van de landbouw? Een intrigerend gesprek met een gedreven, maar bescheiden mens.

Educatief uitstapje

Een bezoek aan een KI-station, dat in het naburige Heythuysen om precies te zijn: was dat nu écht nodig? Peter Peters, destijds puber, stond bepaald niet te popelen toen zijn vader ergens halverwege de jaren zeventig met dit educatieve uitstapje op de proppen kwam. Ja, dat wás nodig, antwoordde Peters-senior. Als hij het bedrijf van vader wilde overnemen, dan hoorde zo’n bezoek erbij.

Achteraf is Peters blij dat zijn vader hem heeft meegesleept. ‘Zo’n bepalend moment gun je iedereen.’ De stier op de kunstkoe, het laboratorium, de witte jassen van de onderzoekers, het beeld van de spermacellen onder de microscoop en de verhalen van de veearts die hem inwijdde in het ‘geheim van het leven’ maakten een onvergetelijke indruk op de jonge Peters. 

De beelden bleven maar door zijn hoofd spoken, hij kon er niet van slapen. De volgende ochtend ging hij naar zijn vader. ‘Ik heb hem verteld dat ik de boerderij niet langer wilde overnemen. Ik wilde microbiologie gaan studeren.’ …….

Dit is een deel uit het interview met Peter Peters in het boek Boeren in Business, Succesvolle Nederlanders over hun boerenroots. 
U kunt Boeren in Business heel eenvoudig bestellen via bol.com. Vandaag besteld, morgen in huis. Het boek heeft een gelimiteerde oplage.

In het boek, een uitgave van Boerenbusiness.nl, staan twaalf indringende gesprekken van twaalf bijzondere boerenkinderen. Met naast Peters onder meer Cor van Zadelhoff, de grootste makelaar van Nederland, Olympisch schaatskampioen Marianne Timmer, wijlen Jaap Buijs, de succesvolle artiestenmanager uit Volendam, Marktplaats-oprichter Bob Crébas en beursgoeroe Jaap van Duijn.

Bestel nu direct via Bol.com

Foto Peter Peters: Aleksander Willemse

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

fokkerij
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rikkert 25 December 2015
Mooi verhaal
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden