Wingssprayer aantrekkelijker

Budget en innovaties MIA/Vamil verruimd

7 Januari 2016

Boeren die optimaal gebruik willen maken van stimulerende maatregelen vanuit de overheid, doen er goed aan om de Milieulijst 2016 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te bekijken. Zo is er voor landbouwvoorzieningen meer budget gekomen en zijn er enkele nieuwe innovaties aan de MIA/Vamil-regeling toegevoegd.

Het budget voor de MIA-regeling is in 2016 verhoogd van 93 miljoen euro naar 97 miljoen. De Vamil-regeling is opgerekt van 38 miljoen euro naar 40 miljoen. Zo is er extra voordeel voor melkveestallen waarbij weidegang wordt toegepast, meer voordeel voor het tegengaan van erfafspoeling, voor waterefficiency in de glastuinbouw en het verminderen/verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen/meststoffen uit te lozen water.

Wingssprayer voor groter publiek bereikbaar

Nieuwe zaken die op de Milieulijst 2016 zijn gezet zijn een kwekerij en verwerkingsapparatuur voor insecten en spuitmachines voor vollegrondteelt met een driftreductie van ten minste 90 procent. Bij dit laatste komt de Wingssprayer in beeld. Zat er eerst alleen fiscaal voordeel op de spuit als er met GPS of taakkaarten werd gewerkt, met het schrappen van deze voorwaarden komt de duurzame techniek voor veel meer telers in aanmerking.

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) betreft 13,5 procent. ‘Het voordeel kan tot in de duizenden euro’s lopen’, rekent ontwikkelaar Harrie Hoeben voor die benadrukt dat met deze uitbreiding de Wingssprayer voor een groter publiek bereikbaar wordt. ‘Dat betekent dat boeren die een wing op een oudere spuit willen bouwen nu een aantrekkelijk belastingvoordeel tegemoet kunnen zien. In de oude regeling moest hij een nieuwe spuit kopen. Ook een tweedehands spuit hoeft niet meer verplicht met GPS of taakkaarten te worden uitgevoerd om de korting te krijgen.’

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kunstmest

Poolse boer krijgt ruim 100 euro kunstmestsubsidie

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Subsidiekraan van 13 miljard binnenkort open

Nieuws Europa

900 miljoen voor landbouw kandidaat-lidstaten EU

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Stijgende energieprijzen? Wek zelf energie op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief