Tijdens voorzitterschap EU

De vijf landbouwambities van Martijn van Dam

11 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Martijn van Dam, de verse staatssecretaris van Economische Zaken, heeft aangekondigd grote slagen te willen maken in de landbouw. De PvdA-bewindsman heeft maandag in het Europees Parlement bij de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling zijn plannen toegelicht.

De eerste helft van 2016 is Nederland voor de twaalfde keer voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie. Voor ons land is dus tot juli een leidende rol weggelegd in het bemiddelen en smeden van compromissen om tot overeenkomsten te komen. Per portefeuille mogen de Nederlandse ministers en staatssecretaris hun ambities toelichten bij het Europees Parlement.
 

1. Het bevorderen van de Europese agrarische handel

Staatssecretaris Van Dam heeft aangegeven de situatie op de markt scherp in de gaten te houden. Met name de varkens- en melkmarkt en de Russische importban hebben zijn aandacht. Verder heeft hij aangegeven dat hij de maatregelen van de Europese Commissie in reactie op de huidige marktsituatie wil gaan evalueren.  Inhoudelijk heeft dit voornamelijk betrekking op het ontwikkelen van nieuwe exportmogelijkheden en afzetmarkten in landen met opkomende economieën.


2. Reductie antibioticagebruik in de Europese veehouderij

Phil Hogan, de eurocommissaris van Landbouw, gaf in november vorig jaar aan dat de Nederlandse landbouw van wereldklasse is. Dit wil de Nederlandse regering dan ook graag uitstralen en promoten. Het ministerie van Economische Zaken profileert Nederland graag als voorbeeldland. Zeker wanneer het gaat om klimaatslimme landbouw en de reductie van antibioticagebruik in de veehouderij. Dit zijn bij uitstek onderdelen waar de Nederlandse agrarische ondernemer in uitblinkt. De huidige regulering wat betreft de reductie van antibioticagebruik is zeer effectief in Nederland. Nergens in Europa is het antibioticagebruik in de veehouderij de afgelopen jaren zo sterk afgenomen dan in ons land. De Nederlandse regering wil in het komende half jaar spreken over verdere reductie van antibioticagebruik en over de efficiëntie hiervan op Europees niveau.  Ook wordt gediscussieerd over alternatieven om antibioticaresistentie te verminderen.


3. Een eenvoudiger Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB)

Eurocommissaris Hogan heeft al vanaf zijn benoeming laten weten dat hij zich wil inzetten voor de vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Bovendoen wil hij de wetgeving beter laten aansluiten op de praktijk en de administratieve lasten voor de boeren verminderen. Van Dam heeft dit in zijn betoog onderstreept. Het is de bedoeling dat ten aanzien van deze lasten de eerste stappen op nationaal niveau worden gezet.
 

4. Nieuwe wet biologische landbouw

Ook de biologische sector komt op de agenda te staan. Er wordt gesproken over de nieuwe Europese wetgeving en daarmee over het voorstel van de Europese Commissie om medio 2017 volledig nieuwe wetgeving in te voeren voor biologische landbouw en voeding. Doel van de Europese Commissie is om in de biologische sector een gelijk speelveld te creëren met versimpelde en geharmoniseerde wet- en regelgeving. Nieuwe aspecten in het voorstel zijn een verhoogde frequentie van de controles op locatie, meer maatregelen om fraude te voorkomen en strengere regels om bepaalde, soms reeds verboden, gewasbeschermingsmiddelen echt uit te bannen. Met betrekking tot deze onderwerpen wordt er nog veel discussie in het Europees Parlement verwacht. 
 

5. Duidelijkheid in het kwekersrecht

Het Europees patentbureau oordeelde in het voorjaar van 2015 dat natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit mochten worden gepatenteerd. Naar aanleiding hiervan gaf toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma aan dit ten tijde van het Nederlands voorzitterschap op de agenda te willen zetten. Enkele weken geleden diende Jan Huitema, europarlementariër voor de VVD, met zijn SGP-collega Bas Belder nog een voorstel in om ervoor te zorgen dat er geen patenten meer kunnen worden verkregen op natuurlijke eigenschappen van planten. Het standpunt van de Nederlanders werd breed gedragen, waarop de Europese Commissie vervolgstappen aankondigde. Huitema wil dat het Europees Parlement de Commissie committeert tot actie.

Zaken die verder op de agenda staan zijn genetische modificatie, klimaatslimme landbouw en het tegengaan van voedselverspilling. Bovendien wordt er door en met specialisten gesproken over wetgeving rond flora- en faunaziekten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bertus Buizer 12 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10867630/De-vijf-landbouwambities-van-Martijn-van-Dam]De vijf landbouwambities van Martijn van Dam[/url]
Helemaal geweldig. Wat mij betreft vooral ook wat betreft het kwekersrecht (zie: http://bit.ly/1UJyEZq ) en het nog steeds ontbrekende gelijke speelveld voor biologische landbouw in de EU (zie: http://bit.ly/1XoXxdt ) !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden