Duits onderzoek wijst uit

TTIP brengt de Europese boeren in zwaar weer

19 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

‘Kleine en middelgrote Europese boeren zullen als gevolg van het trans-atlantisch vrijhandels- en investeringsverdrag (TTIP) in zwaar weer belanden.’ Zo luidt de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van UnternehmensGrün, een Duitse brancheorganisatie voor duurzame ondernemers.

UnternehmensGrün presenteerde het afgelopen weekend haar bevindingen in Berlijn. Veel agrarische bedrijven in Europa zijn klein en kunnen niet concurreren met grootschalige Amerikaanse bedrijven, geeft Katharina Reuter, directeur van UnternehmensGrün, aan. Zij heeft de invloed van TTIP op de Europese land- en tuinbouw onderzocht.

Het nog af te sluiten handelsverdrag tussen de EU en de VS, waarover nu druk wordt onderhandeld, baart de organisatie zorgen. Reuter: ‘in de Verenigde Staten is het veel goedkoper om producten als tarwe te produceren door de genetisch gemodificeerde rassen en de lagere normen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het is niet duidelijk hoe de EU kleine en middelgrote bedrijven in Europa wil beschermen tegen deze concurrentie.’

TTIP maakt het lastiger om genetisch gemodificeerde producten op juiste manier te labelen

Verder laat het onderzoek zien dat TTIP het lastiger maakt om genetisch gemodificeerde producten op een juiste manier te labelen. EU-lidstaten pleiten voor transparantie, maar dit kan de deal rond TTIP juist in de weg staan, aangezien de verschillen tussen de VS en de EU groot zijn op dit gebied. De EU kent strenge eisen rond genetisch gemodificeerde producten, terwijl in de Verenigde Staten al sinds 1986 geen verschil meer wordt gemaakt tussen conventionele en genetisch veranderde planten. 

Ook schetst Reuter dat de Europese veehouderijsector niet kan concurreren met de Amerikaanse. De sector is in de Verenigde Staten grootschalig en erg kostenefficiënt. De schaalvoordelen zijn er simpelweg erg groot. Ditzelfde geldt min of meer voor melkveehouders, de concurrentie neemt toe en dit zorgt mogelijk voor meer problemen voor kleine ondernemers, denkt Reuter.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

TTIP
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
dirk geraerts 19 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867736/TTIP-brengt-de-Europese-boeren-in-zwaar-weer-]TTIP brengt de Europese boeren in zwaar weer[/url]
Alsof varkenshouders nu nog niet in zwaar weer verkeren!!!
jan veltkamp 19 Januari 2016
Ik snap niet waarom er weer een onderzoek naar gedaan moet worden. Dat kun je met je klompen aanvoelen als je gewoon gezond boerenverstand gebruikt. Vooral aan dat laatste schijnt het te ontbreken in de zalen met pluche zetels. Of die heren en dames zijn zo druk bezig hun eigen zetel op te poetsen, dat geen tijd hebben om aandacht aan dit soort dingen te besteden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden