Prijs naar gemiddeld niveau

Suikertekort zet verder door in seizoen 2016/17

21 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks het vervallen van het suikerquotum in september 2017 verwacht ABN Amro een verder oplopend tekort van suiker op de wereldmarkt. Die uitspraak doet de bank in haar Softs Monitor van januari.

Het jaar 2016 begon voor suiker in mineur. Zo zakte de beurs voor ruwe suiker in New York met ruim 7 procent. Het sentiment wordt negatief beïnvloed door onrust op de Chinese beurzen enerzijds en een verder gedaalde olieprijs anderzijds. ABN Amro acht beide factoren als te ver negatief doorgeschoten en gaat uit van een herstel van de grondstofprijzen in het verdere verloop van het jaar. Voor de korte termijn zullen bovenstaande factoren nog wel zorgen voor sterke volatiliteit in de prijsvorming.

Toch verwacht de bank een verbetering van de prijzen in het verdere verloop van het jaar. Economische groei in de VS, Europa en Azië zorgen ervoor dat de vraag naar luxere voedingsmiddelen blijft groeien. Hierdoor neemt de vraag naar softs gematigd toe. Verder menen zij dat de Amerikaanse dollar in 2016 verder in waarde zal stijgen. 

Naast de economische- en valuta ontwikkelingen blijft het weer een bepalende factor in de prijsbewegingen van agrarische grondstoffen. Met name onzekerheid over negatieve effecten (bijv. droogte) in de tweede helft van het jaar zou kunnen zorgen voor forse prijsstijgingen.

6

miljoen ton

kan het suikertekort bedragen in 2016/17

Wat 2016 betreft zijn alle ogen gericht op de prestaties van suiker. Na vijf jaren van overschotten zal de markt in 2015/16 afstevenen op een productietekort van naar schatting 3,5 miljoen ton. Hiermee is er tevens een einde gekomen aan de prijsval die in 2010 is ingezet.

Naast het verwachte tekort voor 2015/16 wijzen ook meer tekenen op voor een verder oplopend tekort in 2016/17. Uitgaande van een gemiddelde consumptiegroei van 2 procent kan het tekort oplopen tot wel 6 miljoen ton. Hierbij is al rekening gehouden met het loslaten van de Europese productiequota in september 2017.

Naast de genoemde fundamenten van vraag/aanbod kan de productie nog verstoord worden door invloeden van het weer. Een zwakke monsoon (regenval in Azië) als vermoedelijk gevolg van El Niño heeft gezorgd voor droogte, waardoor een verdere daling van de productie zeker tot de mogelijkheden behoort.

Gelijktijdig wordt dit tekort opgeheven door betere vooruitzichten voor de Braziliaanse productie waarbij de nieuwe aanplant wordt ondersteund door meer regenval. Evenals bij koffie speelt ook de zwakke Braziliaanse real hier nog altijd voor een drukkend effect op de wereldprijzen.

Al met al is de verwachting voor komend seizoen dat de suikerprijzen zullen oplopen tot een gemiddeld niveau van 15,40 cent per pond in 2016. Ten opzichte van 2015 betekent dit een stijging van ruim 15 procent. Echter blijven we nog altijd op relatief lage prijsniveaus steken, stelt ABN Amro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden