Acties laaien weer op

Franse boeren beloven zwarte woensdag

27 Januari 2016 - Herma van den Pol - 7 reacties

Het rommelde in de derde week van januari al in Frankrijk, maar nu beginnen de acties pas echt weer op dreef te komen. Franse Agrarische ondernemers zetten dan ook in op een mecredi noir, zwarte woensdag. 

Niet de Britten, maar de Franse agrarische ondernemers nemen het voortouw in het voeren van acties. Varkenshouders, melkveehouders en vleesveehouders maken zich namelijk grote zorgen om hun bedrijf. De huidige prijzen zijn namelijk te laag om veel bedrijven een toekomst te bieden. 

Grote zorgen om hun bedrijf

De brandhaarden concentreren zich nu nog in Bretagne. Ook in Normandië en Pays de la Loire hebben ondernemers met kiepwagens en banden blokkades aangelegd. 

Dinsdag nog kondigde de Franse minister van landbouw, Stéphane Le Foll, aan met een hulppakket te komen ter waarde van 290 miljoen euro, maar dit is blijkbaar onvoldoende. Daarmee zijn de Fransen weer terug bij af. Ook vorig jaar vonden er acties plaats, waarbij varkens in supermarkten losgelaten werden, blokkades de route du soleil blokkeerden en Franse ondernemers vrachtwagens met producten uit andere lidstaten van de EU plunderden.  

Een gevaarlijke situatie, want het vrije verkeer van personen en goederen staat al onder druk vanwege de vluchtelingen. Als daar nu ook nog druk op gaat komen vanuit de agrarische sector moet Europa echt de zeilen bij gaan zetten om de rust weer terug te laten keren. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Fryslan 27 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867876/Franse-boeren-beloven-zwarte-woensdag-]Franse boeren beloven zwarte woensdag[/url]
Het is erg onrustig door de boeren hier in midden Bretagne , bij Rennes en hier bij Pontivy wegen geblokkeerd alleen het weer werkt niet erg mee voor de stakers want het regent hier .
tonny 27 Januari 2016
Wij in Nederland melken gewoon een paar koeien meer
Johan 27 Januari 2016
Wij in België hebben super moderne bedrijven en voorbeelden van managers, die er een paar biggen meer uithalen per zeug.
Abonnee
erik 27 Januari 2016
een echte staker zeurt niet over het weer, maar staakt gewoon.
De bedrijfsvoering is kennelijk wel heel erg makkelijk als je gewoon kunt gaan staken?
Rinus 27 Januari 2016
boeren willen alleen maar meer meer en nog eens meer
nooit genoeg ,dus ik vind het allemaal wel ......................
Pieter 27 Januari 2016
Staken voor wat ? meer subsidie dus, en daardoor meer overschotten.
Als deze verwende boeren zo door gaan gaat misschien de belasting betaler staken hier geld in te pompen.
Marktwerking daar moeten ze mee leren werken.
bart 28 Januari 2016
Pieter; wel een eerlijke marktwerking. Dus geen import van kooi-eieren, wij werken met een hoog dierwelzijn eis, opgelegd door de overheid. kostprijs verhogend. De markt wordt verziekt door producten zonder welzijns- eisen.
Hoezo eerlijke markt?
fransman 28 Januari 2016
Actievoeren d.m.v.blokades e.d. doe je niet voor je plezier en vraagt energie, tijd en organisatie. Jammergenoeg is het in Frankrijkde de enige manier om aandacht te vestigen waarvoor je de straat op gaat. De huidige ingeslagen weg van vrije marktwerking creert op het platteland stille armoede in de familiebedrijven. De beloofde miljoenen zijn een doekje voor het bloeden en lossen het probleem aan de base niet op: Al dan niet strukturele overproduktie van vlees en melk. Individueel gezien is het meer produceren en daarmee verdunnen van de vaste kosten een oplossing, maar voor de sector zelf een doodlopende weg.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden