Meer focus op derde wereld

Boereninkomen topprioriteit voor Europese Commissie

2 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De inkomsten van Europese boeren genieten dit jaar een hoge prioriteit van de Europese commissie. ‘Om de stabiliteit bij de Europese markt te herstellen, dienen boeren reële en billijke vergoedingen te ontvangen.’ Dit zei Phil Hogan, eurocommissaris van Landbouw.  

Hogan meldde tijdens het bekendmaken van de handelscijfers voor de agrarische sector dat de Europese export naar landen als Saoedi-Arabië, Turkije en Zuid-Korea vorig jaar met 5,7 procent is gestegen. Daarentegen bleef de invoer van landbouwproducten op een gelijk niveau met een waarde van 9,5 miljard euro. ‘Ondanks dat de handelscijfers positief waren, zijn de inkomsten van boeren een belangrijke prioriteit dit jaar’, aldus Hogan. Want door diverse redenen, zoals het handelsembargo met Rusland, staat de inkomenspositie van Europese boeren stevig onder druk. Daartegen protesteren onder meer Franse boeren. 

Tassos Haniotis, voorzitter van het directoraat-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, zei dat belangrijke oorzaken van de huidige crisis buiten de agrarische sector moeten worden gezocht. Zo noemde hij de daling van de grondstofprijzen een spelbreker. Ook de schommelingen van de wisselkoersen, met name die van de Amerikaanse dollar, hebben invloed gehad op de algehele economische stemming.

Het stabiliseren van de markten is een belangrijke prioriteit 

Verder benadrukte hij dat de zuivelsector hard is getroffen, doordat het handelsembargo met Rusland gepaard ging met het afschaffen van het Europese quoteringssysteem. Hierdoor is de ruimte op de wereldmarkt behoorlijk gekrompen. Hij zei verder dat de EU de bestaande maatregelen verbreedt om de Europese boeren te compenseren in de tekorten. Het stabiliseren van de markten heeft daarbij een belangrijke prioriteit.

Voor de lange termijn is de landbouw zeker niet alleen maar afhankelijk van grillige olieprijzen, wisselkoeren en ecologische onzekerheid. Volgens Haniotis groeit de vraag in opkomende economieën sneller dan het aanbod kan bijbenen. Daarbij kunnen de lage energieprijzen de exportpositie van agrarische producten versterken. Dit biedt op korte termijn perspectief voor de Europese landbouw.

Voor de periode tot 2025 is de verwachting dat de Europese productie van vlees met ongeveer 1 miljoen stijgt. Ondanks dat de Europese vleesconsumptie al jaren terugloopt, wordt verwacht dat wereldwijd de vraag naar vlees stijgt. Ook de mondiale vraag naar zuivel neemt volgens de ramingen toe. Het vooruitzicht is dat de komende tien jaar de consumptie met gemiddeld 2 procent per jaar toeneemt. Haniotis voegde er verder aan toe dat teruglopende kosten aan Europese boeren perspectief biedt voor het versterken van de inkomstenposities.

Eurocommissaris Hogan meldde dat het versterken van inkomstenposities voor producten de komende jaren topprioriteit geniet. Om boeren tegemoet te komen wordt geprobeerd de complexiteit van het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) te vereenvoudigen. Daarbij biedt het ‘World Trade Agreement’, wat sinds kort van kracht is gegaan, perspectief voor Europese boeren. ‘Door deze deal wordt het wereldwijde speelveld voor Europese boeren geëgaliseerd,’ aldus Hogan.

Ook vertelde de commissaris dat de EU op zoek is naar mogelijkheden voor export naar derde landen als Japan, Mexico, Indonesië, Colombia, China en Vietnam. Door handelsdelegaties moeten contacten worden gelegd en barrières worden geslecht.  Deze maatregelen gecombineerd met de reeds verstrekte subsidie van 720 miljoen euro moet de inkomens- en concurrentiepositie van Europese boeren verbeteren.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
vanderplancke dirk 2 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867958/Boereninkomen-topprioriteit-voor-Europese-Commissie]Boereninkomen topprioriteit voor Europese Commissie[/url]
gelieve het kalf te redden voor het verdronken is
geert 2 Februari 2016
ze maken zich zorgen om het kleine aantal jonge boeren die bereid zijn om nog weer te gaan ondernemen in deze hectische tijd om dag en nacht te willen werken en om al die regelgeving
geert 2 Februari 2016
boeren verdrinken in de de steeds toenemende regelgeving
geert 5 Januari 2017
wat een mooie woorden ! en de praktijk ?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden