Bio-ethanol heet hangijzer

Wie kiest de Amerikaanse boer als president?

1 Februari 2016 - Niels van der Boom - 3 reacties

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus om op hun favoriete democratische of republikeinse presidentskandidaat te kiezen. De winnaar neemt het stokje over van Obama. Wat betekent dat voor de agrarische sector in de VS én in Nederland?

De voorverkiezing in Iowa is een goede graadmeter voor de farm vote

Ruim tien kandidaten strijden momenteel om het presidentschap in de VS. In het nieuws horen we uiteraard vooral over de gedoodverfde favorieten en hotshots; Clinton en Trump. Vandaag, 1 februari, vinden de eerste republikeinse voorverkiezingen plaats in de staat Iowa. Dé akkerbouwbouw staat van het land. Streng gelovig en bij de laatste verkiezingen overwegend democratisch ingesteld. De voorverkiezing schetst een goed beeld van de agrarische belangen. Vooral voor de akkerbouw. Bio-ethanol  is een heet hangijzer in de campagne van 2016.

Waarom dit grote belang?
Ook in de VS neemt het aantal boeren in rap tempo af. Desondanks blijft de sector invloedrijk op de presidentsverkiezingen. Wie krijgt de ‘farm vote’. Akkerbouwers in de Midwest stemmen voornamelijk op republikeinse kandidaten. In onder andere Californië, waar veel melkveehouders zitten, wordt overwegend democratisch gestemd. Net als in Europa draait het om subsidies. In Washington wordt het beleid bepaalt. Amerikaanse boeren houden graag stevig grip op de politiek via hun agrarische lobby. Het draait uiteindelijk allemaal om geld en macht. Zo spendeert het American Farm Bureau Federation – de grootste boerenbelangenbehartiger in de VS met 6 miljoen leden – meer dan 100 miljoen dollar per jaar aan het financieren van het congres.

Welke presidentskandidaat is de boerenfavoriet?
Daar is niet direct een antwoord op te geven. Het ligt er uiteraard helemaal aan in welke staat je boert en in welke branche. Laten we even bij Iowa blijven. Een belangrijke agrarische staat en tevens de plaats waar vandaag de republikeinse voorverkiezingen van start gaan. Normaalgesproken is het daar kat in het bakkie. Met een zeer religieuze achtergrond kiezen de boeren er voor de conservatieve christelijke kandidaat. Dat is dit jaar Ted Cruz, een echte christelijke conservatieveling. Echter, de akkerbouwers geven hem niet hun stem. Waarom? Cruz is tegen bio-ethanol en dat is funest. Korrelmaïs is met een areaal van 5 miljoen hectare by far het meest belangrijke gewas. De totale oogst is er driemaal groter dan heel Mexico bij elkaar. Veel van de maïs wordt in veevoer verwerkt maar, de productie van bio-ethanol wordt steeds belangrijker. Het is nodig om de stijgende productie weg te kunnen werken en de prijzen uit het slop te trekken. Cruz is tegen het subsidiëren van ethanol. Fataal voor de farm vote, zelfs wanneer Cruz de steun van Iowa’s meest invloedrijke republikein heeft. Trump lapt de meeste christelijke normen en waarden aan zijn laars. Hij is echter wel voorstander van de ‘Renewable Fuel Standard’ waarin brandstofproducenten wordt verplicht om bio-ethanol bij te mengen. Zo zijn de maïstelers zeker van voldoende afzet. Voor de religieuze kiezer in Iowa wordt het dus een strijd tussen zijn geloof en zijn bedrijf. De normen en waarden van Trump zijn toch moeilijk te slikken. Daar spinnen andere kandidaten – bijvoorbeeld Marco Rubio hun garen bij.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor boeren in de VS?
Wat de impact is hangt uiteraard af van je positie in de markt. Zo zien veehouders de maïsprijs maar wat graag dalen, zodat hun voerkosten beperkt blijven. Een bio-ethanol boom werkt prijsopdrijvend. De democratische kandidaat Martin O’Malley predikt een uitbreiding van de subsidie op melkveehouderij, met 350 miljoen dollar per jaar. Zijn democratische collega’s Clinton en Bernie Sanders staan positief tegenover het hele bio-ethanol debacle. Vooral Sanders sprak zich daar tegenover de kiezers in Iowa expliciet in uit. Hillary Clinton wil vooral kleine bedrijven op het platteland steunen.

Heeft dit gevolgen voor de exportpositie?
De positie van de nieuwe president heeft een belangrijke stem in het geheel en beïnvloedt indirect de Amerikaanse exportpositie. Enorme voorraden maïs, tarwe en soja bouwen zich op en trekken de markt daarmee in het slop. Wanneer er meer bio-ethanol wordt geproduceerd verlicht dat de markt, waardoor een gewas als soja mee omhoog veert. Voor 2016 zijn olieproducenten verplicht om in totaal 14,5 miljard gallon aan bio-ethanol bij te mengen. Dat is 500 miljoen gallon minder dan eerder werd vastgesteld. Een klap voor de maïsmarkt. Aan de andere kant zorgt het voor lagere voerprijzen en lagere vleesprijzen.

Wat merk je uiteindelijk als boer in Nederland?
De belangen voor de Nederlandse boer liggen vooral bij een lage voerprijs. Ons land heeft immers geen significante korrelmaïsteelt. Daarnaast neemt maïs ook soja in zijn kielzog mee. Wederom belangrijk voor de voerprijs. Krijgt Amerika op 8 november dus een president die negatief tegenover het subsidie- en regelbeleid voor wat betreft bio-ethanol staat, dan kan dat voor een Nederlandse veehouder weleens goed nieuws betekenen, ondanks het dramatische effect voor de maïstelers in de Midwest.

In de laatste polls voor Iowa staat bij de democraten Clinton nipt boven Bernie Sanders. Bij de republikeinen is Donald Trump favoriet, gevolgd door Ted Cruz en Marco Rubio.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Agria 1 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867971/Wie-kiest-de-Amerikaanse-boer-als-president?]Wie kiest de Amerikaanse boer als president?[/url]
De belangen van de Nederlandse boer? "de Nederlandse boer" bestaat niet.
Abonnee
FB 1 Februari 2016
Ook hier verstaat men onder de Nederlandse boer de Nederlandse (melk) veehouder. Immers een lage voerprijs drukt ook in Europa de prijs van alle soorten graan en dat is nog altijd de spil in de akkerbouw.
Abonnee
Foute conclusie 2 Februari 2016
Hoge mais prijs = hoge graanprijs = betere contractvoorwaarden aardappelen en conserven en minder kans op uienoverschot, nu die momenteel het enige renderende akkerbouw gewas is.
Abonnee
Foute conclusie 2 Februari 2016
Hoge mais prijs = hoge graanprijs = betere contractvoorwaarden aardappelen en conserven en minder kans op uienoverschot, nu die momenteel het enige renderende akkerbouw gewas is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden