Trendrapport Akkerbouw

Van hectische taferelen tot oersaai op akkerbouwmarkt

5 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De granenmarkten zitten nog altijd in het slop, maar op de markten voor aardappelen, pootgoed en uien is het sentiment positiever geworden. Het Trendrapport ‘Vizier richten op twee seizoenen’ over januari 2016 gaat daar dieper op in en durft ook naar het verdere verloop te kijken.

De vriendelijke ondertoon op de fysieke aardappelmarkt hielp de gemiddelde dagprijs omhoog. Voor de termijnmarkt haalt het echter weinig uit. Een positieve afwikkeling van het huidige seizoen zit er echter zeker in. Dan is het ook haalbaar om het nieuwe seizoen goed af te trappen.

Met dat het contracteren volop aan de gang is, neemt ook de pootgoedhandel een startschot. De schikbaarheid van Fontane is krap en ook andere monopolyrassen maken een snelle opmars. De vraag naar het vrije Bintje doet het goed onder geruchten over tekorten. Factoren die leiden tot een prijsbijstelling naar boven.

Granenmarkt wil maar niet uit dal komen

Een hectischer omgeving is die van de uien. Met exportrecords, spannende tijden voor de boten met pootgoed voor de kust van Algerije en lagere voorraden in Europa is er veel stemming. Prijzen mogen goed worden genoemd, echter doet de markt vermoedelijk net zoals andere jaren de komende weken een stapje terug.

Dat stapje terug is op de granenmark een sprong die al lang geleden is genomen. En de markt wil ook maar niet uit het dal komen. Sterker; de afgelopen maand zakten de prijzen juist nog dieper weg. Een blik op de mestmarkt leert dat deze er heel wat saaier uitziet. Er is weinig handel, maar met het openen van het mestuitrijdseizoen kan daar verandering in komen. En anders is het echt wachten op het voorjaar.

Wachten is niet wat de financiële instellingen de afgelopen periode deden. Niet dat de FED de rente verhoogde, maar de toon was wel minder optimistisch. Op de Europese financiële markten daalden de rentes.

Insiders van Boerenbusiness met een Akkerbouw Pro pakket ontvangen maandelijks het Trendrapport Akkerbouw. Klik hier om het trendrapport van januari 2016 te downloaden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden