Andere activiteiten beter

Cosun weet erger resultaat in 2015 te voorkomen

11 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De magere prijzen voor suiker in de EU hebben zijn weerslag op het jaarresultaat van Cosun. Ook de bietenteler merkt dit in zijn portemonnee.

Hoewel het bedrijfsresulaat in 2015 lager uitkwam dan in 2014, is het toch nog beter dan de coöperatie had verwacht. De daling is vooral toe te schrijven aan de aanzienlijk lagere verkoopprijs van suiker in de EU. Door de lagere bietenprijs van 43,01 euro per ton is de gemiddelde financiële opbrengst per hectare voor de teler in 2015 uitgekomen op 3.301 euro. Ruim 1.000 euro minder dan in 2014 toen er 4.354 euro per hectare werd verdiend. Er werd een opbrengst van 13,9 ton suiker per hectare behaald.

Het resultaat van de andere activiteiten is in 2015 verder toegenomen. Ondanks de soms moeilijke marktomstandigheden droegen deze goed bij aan het resultaat. De geconsolideerde omzet komt uit op 2 miljard euro. In 2014 was dat 2,1 miljard. Het bedrijfsresultaat daalde tot 59 miljoen euro en is daarmee bijna gehalveerd ten opzichte van  2014 toen het resultaat 110 miljoen bedroeg. Het nettoresultaat komt uit op 46 miljoen euro. In 2014 was dat nog 79 miljoen euro.

Goede kostprijs- en marktpositie van Suiker Unie voorkomt erger

Zoals verwacht is de omzet van Suiker Unie fors gedaald als gevolg van de historisch lage suikerprijzen binnen de EU. De onderneming heeft dankzij haar goede kostprijs- en marktpositie een beduidend lager maar relatief nog goed resultaat gerealiseerd. De Nederlandse suikerfabrieken hebben de hele campagne uitstekend gedraaid. Ook in het Duitse Anklam heeft de fabriek een prima campagne gedraaid en bijgedragen aan het resultaat.

Aviko heeft het resultaat in 2015 verder weten te verbeteren, mede dankzij een hogere afzet tegen goede verkoopprijzen. De afzet van aardappelspecialiteiten en frites nam toe, ook door meer export naar Azië. Als gevolg van margedruk in de Chinese markt bleef het resultaat van de granulaat- en vlokkenactiviteit iets achter bij dat van het voorgaande jaar.

Sensus liet een wat lager resultaat zien dan in 2014 toen het kon profiteren van eenmalige baten. De afzet van inuline nam toe maar door toenemende concurrentie staan de verkoopprijzen onder druk. De cichoreicampagne 2015 is prima verlopen, de kwaliteit van de geproduceerde inuline bleef tijdens de hele campagne op niveau. 2

SVZ boekte een nagenoeg gelijk resultaat als in 2014. In Europa werden betere en in Amerika iets minder goede resultaten behaald. De vraag naar vruchtensappen neemt wat af terwijl die naar sap op basis van groenten juist toeneemt. Eén van de fabrieken in Polen is gesloten en een deel van de productie is ondergebracht bij de nabijgelegen vestiging in Tómaszow.

Duynie deed het over de hele linie goed. Met een lager volume werd een betere marge gerealiseerd. De afzet richting biovergisters nam toe en ook de zetmeelactiviteit zat in de lift. De integratie van eerdere acquisities en stroomlijning van de ondersteunende afdelingen heeft opnieuw bijgedragen aan een verdere verlaging van de kosten.

Cosun geeft alvast aan dat de lage suikerprijzen zullen doorwerken in het concernresultaat van 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden