Brutowinst daalt met kwart

Lagere marges en verkopen duwen Yara in zwak Q4

11 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Kunstmestproducent Yara International heeft het vierde kwartaal zwakker afgesloten dan dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst komt 24 procent lager uit., zo blijkt uit de rapportage.

Gunstige valutakoersen en winsten uit energie konden niet tegen de lagere verkoopvolumes en gedaalde prijzen op. De markt wordt door directeur en CEO Svein Tore Holsether omschreven als moeilijk met dalende prijzen. Daarbij presteerden de fabrieken niet optimaal.

20

procent

minder kost ureum

De producent leverde 7 procent minder meststoffen af vergeleken met het kwartaal vier vorig jaar. Zonder de overname van Galvani in Brazilië zouden de leveringen 9 procent lager liggen, hoofdzakelijk aangejaagd door lagere verkopen van ureum en ammoniumnitraat.

Dat gaat gepaard met negatieve prijsontwikkelingen in alle nutriënten. Daarnaast vormt de benarde financiële situatie van boeren in belangrijke teeltregio’s een reden voor de stugge verkoop. In Europa is de kunstmestverkoop 8 procent teruggezakt.   

Yara had te maken met een flinke daling van de marges, zozeer dat gerealiseerde prijzen onder kostprijs uitkwamen. Zo daalde de prijs van ureum in vergelijking met vorig jaar 20 procent, nitraat lag 15 procent lager en NPK 13 procent. Daarentegen lagen de kosten voor gas wereldwijd gemiddeld ook 20 procent lager dan een jaar geleden.

In Europa lopen de stikstofleveringen 5 procent achter op vorig jaar, maar Yara verwacht dat deze achterstand in de eerste helft van 2016 wordt ingehaald.  Yara is blij met de voorzetting van de groei in Brazilië. Wel houdt het rekening met de lagere kredietwaardigheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden