China blokkeert nieuwbouw

Vleesconcern Hilckmann houdt er per direct mee op

24 Februari 2016 - 23 reacties

Vleesconcern Hilckmann en Slachthuis Nijmegen houden er mee op. De twee aan elkaar gelieerde bedrijven krijgen de financiering van het nieuwe slachthuis in Haps niet rond, met name doordat China geen exportvergunning verstrekt. Hierdoor stopt vanaf volgende week het verwerken van varkens en runderen.

De varkens- en rundveehouders die aan Hilckmann leverden zijn inmiddels geïnformeerd door het bedrijf. Hilckmann was één van de grootste particuliere slachterijen van Nederland met een capaciteit tot 25.000 varkens en 1.200 runderen per week. Jaarlijks verwerkt het bedrijf naar eigen zeggen een miljoen varkens. De veehouders moeten nu naar een andere bestemming voor de dieren zoeken.

Zeker voor de varkenshouders is stoppen van Hilckmann een hard gelag, doordat de huidige varkensmarkt ook nog eens een overaanbod kent. De komende dagen worden de activiteiten afgebouwd, waarna maandag de deur op slot gaat. Voor de ruim 100 medewerkers van de bedrijven wordt ontslag aangevraagd. Reinier Kole, zakelijk adviseur en woordvoerder namens Hilckmann, benadrukt dat de bedrijven niet failliet gaan. 'De familie Hilckmann heeft daar nadrukkelijk voor gekozen om te proberen voor iedereen de zaak zo goed mogelijk af te wikkelen.'

Juist de Chinese markt is essentieel voor de verwaarding van de dieren

Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann moeten stoppen, doordat zij volgens Kole als enige slachterij in Nederland geen exportvergunning voor China hebben. 'En juist deze markt is essentieel voor de verwaarding van de dieren, zeker nu Rusland ook dicht zit. Voor ons betekent dit een enorm nadeel ten opzichte van de concurrentie.'

Tot vorig jaar konden vleesproducten via HongKong aan China worden geleverd, maar deze route is door China afgesloten. Slachthuis Nijmegen en Hilckmann weten niet precies waar de schoen wringt in China, legt Kole uit. 'Ondanks toezeggingen van alle kanten en groen licht vanuit Nederland, blijft het vanuit China stil.' Hierdoor is het voor de bedrijven niet mogelijk de winst structureel te verbeteren, waardoor de financiering van de nieuwbouw niet mogelijk blijft.

Op de huidige locatie in Nijmegen moet het slachthuis en Hilckmann vertrekken om plaats te maken voor woningbouw. In Haps had een gloednieuwe slachterij moeten komen. Met deze verhuizing was een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. Hilckmann heeft de afgelopen twee jaar gepoogd via het aangaan van een alliantie of samenwerking het voortbestaan van de activiteiten te garanderen, vertelt Kole.

Hierbij is gesproken met nationale en internationale partijen, ook over de financiering van de nieuwe slacht- en vleesverwerkingslocatie. 'Maar uiteindelijk bleek verleden week dat ook in deze richting de oplossing niet kon worden gevonden.'

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Hilckmann
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
berkmortel 24 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868410/Vleesconcern-Hilckmann-houdt-er-per-direct-mee-op]Vleesconcern Hilckmann houdt er per direct mee op[/url]
'n zeer slecht bericht weer 'n speler minder op de markt en er zijn er al niets te veel, heel heel heel jammer, zeker ook voor de Familie zelf die toch altijd hun nek hebben uitgestoken.
future 24 Februari 2016
stop the competition and start cooperation
Peter Mays 25 Februari 2016
Voor dit soort familie bedrijven moet de regering in de bres springen en ook de gemeente Nijmegen moet zich hier sterk voor maken .Ze gaan liever een tentenkamp financieren o po Heumensoord
vanplateringen 25 Februari 2016
ja, Peter, zo gaat dat in dit zielige landje, alles wordt kaputgemacht. Als het om buitenlanders gaat wordt er niet op een miljoentje gekeken, dan kan opeens alles. Maar wanneer het om eigen volk gaat die laten ze barsten. Iedereen kent de voorbeelden wel, van de plaatselijke bibliotheek die dicht moet tot en met...... Het is helemaal niet vreemd dat de P.V.V de grootste partij wordt cq. al is.
J Dijkstra 25 Februari 2016
Jammer
zo zie je maar dat China geen goeie partner is en kan zijn denkend aan ADO Den Haag
Antoinette de Heus Laheij 25 Februari 2016
Familie Hilckman Triest, zo'n mooi familiebedrijf. Met al die mensen die hun baan verliezen. Sterkte namens Janus en mij Antoinette. Tempo Overheid is moordend.
Richard 25 Februari 2016
Familie Hilckmann heeft zelf geen zin meer en geeft niets om haar medewerkers.
vanplateringen 25 Februari 2016
Ja, peter, zo gaat dat in dit zielige landje, alle wordt kaputgemacht. wanneer het om de buitenlanders gaat wordt er niet op een miljoentje gekeken. Maar het eigen volk laten ze barsten. Zie drama's als de V en D, miljarden naar de Griekse put, en de plaatselijke bibliotheek die dicht moet vanwege zgn. geldgebrek. Iedereen kent de voorbeelden wel in zijn of haar omgeving. Het is niet vreemd dat de P.V.V de grootste partij wordt cq. al is.
Peter 25 Februari 2016
Hoop dat ze voor het personeel beter zijn dan voor de collega's bij Hilckmann Someren die werden met een kluitje het riet ingestuurd
Huub 25 Februari 2016
Jammer voor de mensen die er werken
Maar 3 jaar geleden zij ik het al hilkman Someren dicht straks word Nijwegen verkocht dan is de buit binnen
In Someren bewust verlies geleden 3 jaar lang zodat ze de zaak konden sluiten
Het pand staat gewoon weg te rotten zonde daar hebben de meeste mensen zich 25 jaar voor kapot gewerkt
Zou zeggen aan de oud collega's haal eruit wat erin zit
Suc 6
Fiola 25 Februari 2016
Hoezo de varkenshouders weten ervan? Wij zijn niet ingelicht. Belachelijk, en erg voor de medewerkers
Ao 25 Februari 2016
We laten als Nederland weer eens zien dat geweldige ondernemers en ondernemingen niets waard zijn, laten we zulke bedrijven nu eens verder helpen en zorgen dat de werkgelegenheid hier blijft.
Ik wens iedereen die met dit verlies te maken heeft heel veel succes.
Jorrit 25 Februari 2016
Het klopt niet echt om te stellen dat dit bedrijf door de overheid hard in de steek gelaten is. ANP zegt: "De provincie Gelderland stak daarvoor 4,5 miljoen euro in het bedrijf en de gemeente Nijmegen kocht de grond van de bedrijven voor 25 miljoen euro". Das toch een bom geld voor een bedijf met 100 vaste medewerkers. Als het niet uit kan houdt het op een gegeven moment op.
wilma Daams van Geijn 25 Februari 2016
Heel triest voor al die werknemers die zich jarenlang volop hebben ingezet voor het bedrijf. Zij verdienen alle respect! Hopelijk gaan er directies van collega bedrijven met het hart op de juiste plaats deze mensen een baan aanbieden. Ze klagen altijd dat ze geen werknemers kunnen krijgen en daarom zoveel inleen hebben. Er zijn nu werknemers op de markt die graag in de sector willen blijven. Een kans voor de bedrijven om dit te laten zien.
de andere slachter 25 Februari 2016
ze zeggen niet dat de dames even hun poen er uit hebben getrokken voor de tijd en het geld van ander uitbeenhal daar richting bemmel hoor je niets
ekro medewerker 25 Februari 2016
weer een mooi bedrijf naar de knoppen, heb bij brada gewerkt weet hoe het voelt, voor de mederwerkers men medeleven
Huub 26 Februari 2016
Nu hebben ze misschien de zin en tijd om het pand in Someren weer te openen
Dat ligt nu gewoon weg te rotten zoo jammer
Als je zo iets ziet gebeuren
Daar waar je het grootste deel van je leven gewerkt hebt
vanplateringen 26 Februari 2016
Jorrit, als het zo is wat jij zegt dan heb je gelijk.
Abonnee
Nolly 26 Februari 2016
Was niet te verkomen! Jammer maar wereld draait door.
Anton Bal 27 Februari 2016
Sterkte voor de hele Familie. Ongelooflijk dat dit het einde moet zijn, ongelooflijk na zo'n lange stijd!! Diep respect.
Handelaar 28 Februari 2016
Bij insiders was al lang bekend dat Hilckmann nooit weer zou bouwen. Ze hebben de beste juristen aangetrokken om maximaal overheidsgeld te cashen, maar wel zo veilig dat er nu geen aanspraak op gemaakt kan worden. Juridisch hebben de zusters een knap toneelspel opgevoerd.
pier 29 Februari 2016
precies zoals je zegt HANDELAAR
Ko 3 Maart 2016
De vriezer in Someren zal wel goed vol zitten
Varkentje 10 Maart 2017
En die 30.000.000 die ze van de Gemeente Nijmegen gekregen hebben??? gaan ze die nou netjes met rente terug betalen??? Denk het niet, zulke vieze honden zijn het wel!!! Ikke ikke en de rest kan....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief