Suikerprijs gaat herstel in

Langetermijn prognose bietenprijs op 25 tot 27 euro

26 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tot het einde van het suikerquotasysteem op 30 september 2017 zal er herstel optreden van de suikerprijzen, zo verwachten de deskundigen die donderdag aanwezig waren bij het Brussels suikeroverleg. Na het seizoen 2016/17 gaan zij uit van een bietenprijs van 25 tot 27 euro per ton.

Voor de jaren na beëindiging van het quotasysteem is het uiterst complex om aan te geven wat de prijzen zullen gaan doen omdat die prijzen gelinkt zijn aan de prijzen op de wereldmarkt en daar spelen zaken zoals de energieprijzen, wisselkoers en de economische groei en wat zal de impact zijn van het vrijgeven van de isoglucose productie.

75-85

euro

zal EU suikerprijs hoger uitkomen dan wereldmarktprijs

Vermoedelijk zal de Europese suikerprijs 75 tot 85 euro hoger liggen dan de wereldmarktprijs. Toch zal de Europese Unie een netto exporteur van suiker worden vanwege de uitstekende kwaliteit en de afname van de invoer van ruwe suiker voor raffinage.

Het bietenareaal zal vermoedelijk gaan dalen bij een stijging van het rendement per hectare waardoor een toename van de suikerproductie wordt verwacht van ongeveer 5 procent. Er zullen vermoedelijk minder bieten worden verwerkt tot ethanol, maar dat is dan weer afhankelijk van de prijs van een vat olie en het naleven van de bijmengingsrichtlijn van ethanol aan fossiele brandstoffen.

Momenteel wordt ongeveer 33 procent van de Franse suikerbieten verwerkt tot ethanol. Voor Duitsland is dat ongeveer 20 procent en onduidelijk is nog of in die verhouding een verandering zal komen na beëindiging van het quotasysteem. Vooralsnog wordt door de Commissie uitgegaan van een bietenprijs van 25 tot 27 euro per ton na het seizoen 2016/17. Daarmee is het niveau ongeveer gelijk aan de basisprijs over oogst 2015.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden