Minimaal tot 2017

Enorme olievoorraden houden de prijzen laag

2 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De enorme olievoorraden die wereldwijd zijn aangelegd zorgen ervoor dat de prijs dit jaar op een laag niveau blijft bewegen. Dat stellen analisten. Volgens energie-agentschap IEA is de wereldvoorraad met 250 miljoen vaten gegroeid.

Al zou de olieproductie per direct worden verlaagd, dan neemt volgens het IEA de olievoorraad nog tot 2017 toe. Met de huidige voorraad kan de wereld tot 2021 vooruit, zo wordt gedacht. Dat schrijft Z24. De markt zal pas reageren wanneer wordt aangetoond dat de wereldolievoorraad significant afneemt. Een vraag en aanbod situatie die in balans is hoeft niet per direct een stijging in petto te hebben.

De olieprijs blijft ook in 2017 erg laag staan

Eind 2014 kondigde Saudi-Arabië aan dat het kost wat kost haar marktaandeel op de wereldmarkt wil aanhouden. Omdat het zeer goedkoop olie op kan pompen neemt het de lage prijzen voor lief. Sinds dit besluit is de prijs flink gedaald. Van 100 dollar per vat – in de zomer van 2014 – tot ongeveer 35 dollar op dit moment.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs noemt als voorbeeld de financiële crisis in Azië. Toen de olievraag in Azië instortte steeg de wereldvoorraad snel, waarop de prijs hard daalde. Zelfs toen de Opec-landen aankondigde de prijs te verlagen. In december 1998 noteerde een vat olie minder dan 10 dollar. Pas toen de economieën van ontwikkelde landen in 1999 begonnen te dalen, herstelde de olieprijs.

Vorige week herhaalde Saudi-Arabië dat een verlaging van de olieproductie er voorlopig niet in zit. Het koninkrijk heeft met enkele nadere Opec-landen en Rusland afgesproken het huidige niveau te handhaven. Een productieverlaging zit er volgens de minister van olie niet in. Pas wanneer de voorraden op een normaal niveau aanbeladen ligt er een prijsstijging in het verschiet denkt Goldman Sachs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 3 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10868523/Enorme-olievoorraden-houden-de-prijzen-laag]Enorme olievoorraden houden de prijzen laag[/url]
Olietankers liggen al weken te wachten bij Rotterdam om hun lading te kunnen lossen,de tanks in Europoort zitten allemaal vol.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

Analyse Energie

Diesel niet goedkoper na stevige correctie olie

Analyse Olie

De rol van diesel is nog niet uitgespeeld volgens Exxon

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden