Stijgend areaal in 2016

Markt knolselderij blijft gestaag doorgroeien

9 Maart 2016 - Niels van der Boom

De markt voor knolselderij ging afgelopen najaar goed van start met gezonde aflandprijzen. Dat zorgde ervoor dat het bewaarseizoen met een schone lei kon beginnen. Gedurende de wintermaanden is de afzet rustig doorgelopen. Prijspieken blijven voorlopig uit.

‘In de aflandperiode werd rond de 20 cent per kilo betaald. Die prijs werd – inclusief een kleine bewaarvergoeding – ook aan het begin van het bewaarseizoen gehanteerd’, licht Kees Vrolijk toe. Vrolijk is voorzitter van de Knolselderijtelersvereniging Nederland en zelf teler in West-Brabant. Driekwart van alle Nederlandse telers zijn bij de vereniging aangesloten.

30/35

cent per kilo

wordt er momenteel betaald voor knolselderij

‘In januari liep de prijs op tot 25 cent per kilo. Momenteel ligt het niveau tussen de 30 en 35 cent voor directe levering’, zo schetst Vrolijk. ‘Enkele fors hogere prijzen zorgen voor reuring maar, hier zit een verhaal aan vast. De kwaliteit is op het moment goed te noemen. November en december waren door het warme weer lastig voor de bewaring. Inmiddels zijn de meeste partijen uit de luchtkoeling wel verkocht.’

Vrolijk is tevreden met het verloop van de afzet. Daarbij rust Nederland vooral op de vraag vanuit Oost-Europa. Door droogte ligt de opbrengst daar flink lager. ‘De afzet loopt goed door en het is zaak dat zo te houden. Ik verwacht dat de prijs nog een verdere stap omhoog kan maken. Doordat dit vloeiende verloopt kunnen kopers wennen aan het hogere niveau zonder dat ze zich afwachtend op gaan stellen en stoppen met kopen.’ Eerder al pleitte de verenigingsvoorzitter al voor een rustig verloop van de markt.

De telersvereniging rekent dit jaar op een toenemend areaal. Dat blijkt uit een inventarisatie onder haar telers. ‘Onze leden vertegenwoordigen tweederde van het Nederlandse areaal. Gezien hun ambitie schatten wij in dat het areaal met 150 hectare toe zal nemen in 2016’, weet Vrolijk. ‘In 2015 bedroeg het areaal 1.580 hectare, wat een stijging van bijna 10 procent inhoudt.’ Het areaal schommelde jaren rond de 1.300 hectare. De laatste twee jaar was dat ruim 1.500 hectare. 1.730 hectare zou dus een nieuw hoogtepunt betekenen.

‘Het is moeilijk te zeggen wat er elders in Europa met het areaal gebeurt. We weten van Polen dat het vaak achter de markt aan teelt. Maar, voor uitbreiding is ook geld nodig en in hoeverre is dat aanwezig?’ Half maart wordt normaalgesproken gestart met het planten van de eerste knolselderij onder vliesdoek. Vanaf de tweede week april volgt dan de gangbare teelt. ‘De vroege teelt bevindt zich op lichte grond die nu wordt geploegd. Het weer heeft daar minder invloed op maar de start is zeker niet ideaal.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden