Gecombineerde opgave

RVO ziet digitaal tijdperk met vertrouwen tegemoet

10 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Digitale communicatie wordt de norm bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Ook heeft het RVO het percelen registratiesysteem eens flink onder de loep genomen. De wijzigingen die het RVO heeft ingepast, moet gebruikers vooral gebruiksgemak gaan opleveren. 

Tijdens een speciaal georganiseerde persbijeenkomst in Assen is door het RVO toelichting gegeven op digitale transformatie en de systeemswijzigingen. Nadat vorig jaar het percelenregistratie systeem al flink op de schop was genomen, zijn voor dit jaar verdere wijzigingen doorgevoerd. Veranderingen zijn gemakkelijker door te voeren, zodat gebruikers minder tijd kwijt zijn in het doen van hun aangifte. Ook is gewerkt aan aanpassingen om te voorkomen dat percelen als ‘dubbel geclaimd’ staan aangemeld. Wanneer een verhandeld perceel door de nieuwe eigenaar wordt aangemeld, krijgt de oude bezitter hier automatisch melding van. Inmiddels is het aangepaste systeem getest door 12 agrarische ondernemers en de uitkomsten hiervan zijn positief.

In 2015 ging ruim 50 procent van de papieren aangiften retour afzender 

De gecombineerde opgave kan vanaf 2016 alleen nog maar digitaal. Door centraal overheidsbeleid worden instanties verzocht om in het digitale tijdperk mee te gaan. Daarbij verwacht de RVO dat een digitaal systeem een belangrijke bijdrage gaat leveren in het reduceren van foutieve opgaven. Vorig jaar ging meer dan 50 procent van de papieren opgaven retour afzender, doordat de opgave verkeerd of niet volledig was aangeleverd. Voor het merendeel van de agrarische sector is het doen van digitale aangifte geen probleem. In 2015 deed 93 procent al elektronisch aangifte, dus de groep die nu verplicht overstag moet is relatief klein.

De RVO gaat helpen om de transitie naar een digitale opgave te vereenvoudigen. In de maand april worden er in Assen, Utrecht en Roermond (RVO kantoren) voorlichtingssessies georganiseerd, waarbij alle te nemen stappen kosteloos worden toegelicht. Ook is een telefonische hulplijn beschikbaar, waarvan ondernemers gebruik kunnen maken.

Voor de toekomst blijft het RVO ernaar streven dat iedere ondernemer, zonder hulp van derden, de aangifte kan uitvoeren. In praktijk blijkt wel dat op grotere bedrijven het werk wordt uitbesteed aan een accountant of adviseur. Het RVO roept ondernemers op om tijdig de opgave in te dienen en vooral niet te wachten tot half mei. Ook wordt geadviseerd om alvast een start te maken met het intekenen van de percelen, zodat de tijdsdruk over meerdere weken wordt verdeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden