JOLA is te beperkt

Subsidie voor jonge boeren komt niet op juiste plek

24 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De subsidieregeling om jonge boeren na bedrijfsovername een steuntje in de rug te geven pakt totaal verkeerd uit. NAJK wil daarom dat de leden van Gedeputeerde Staten de invulling van de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) onder de loep nemen.

De JOLA is per 1 maart opengesteld, maar komt met de huidige invulling niet bij de juiste doelgroep terecht, stellen de agrarische jongeren. Ook zijn de aangedragen investeringen slecht toepasbaar voor jonge boeren en tuinders. Het zit Sander Thus, dagelijks bestuurder van NAJK, dwars dat met de huidige regeling ook samenwerkingsverbanden, voor de daadwerkelijke bedrijfsovername, volledig aanspraak kunnen maken op het beschikbare budget. Terwijl deze is bedoeld om jonge landbouwers te ondersteunen bij het doen van investeringen die na bedrijfsovername hoognodig zijn om het bedrijf te versterken en toekomstbestendig te houden.

Investeringslijst bevat investeringen die alleen toegankelijk zijn in geval van veel investeringsruimte

Daarnaast zegt Thus dat de investeringslijst investeringen bevat die ondanks de subsidie alleen toegankelijk zijn voor ondernemers met veel investeringsruimte, maar ook investeringen die afhankelijk zijn van andere subsidies of niet voldoen aan het minimale investeringsbedrag van 20.000 euro. ‘Hierdoor zijn de geboden mogelijkheden voor de jonge landbouwer na bedrijfsovername zeer beperkt.’

NAJK heeft zowel politici in Den Haag als provinciale bestuurders geïnformeerd over de missers in de huidige openstelling. Alle provinciale AJK’s hebben de Gedeputeerden van hun provincie opnieuw gewezen op de problemen en opgeroepen tot actie. Thus: ‘Het is absurd dat het zo moeilijk is om de gelden, bestemd voor de jonge boeren en tuinders, op de juiste plek te krijgen.’ NAJK trekt samen met haar provinciale AJK’s op om de regeling onder de jonge boeren en tuinders te evalueren en tot specifieke aanbevelingen te komen.

Toch had dit voorkomen kunnen worden als er een betere terugkoppeling was geweest met de mensen uit de praktijk. Hoewel NAJK in aanloop naar de Jonge Landbouwersregeling betrokken is geweest bij de invulling van de regeling door haar zitting in de werkgroep die de JOLA voorbereidde, zijn de jongeren niet betrokken geweest bij de definitieve besluiten. Door ogenschijnlijk kleine wijzigingen in de doelgroep en investeringslijst staat er nu een heel andere JOLA-regeling.

Uit de eerste openstelling moet nog blijken hoeveel budget op de goede plek terechtkomt. ‘De verwachtingen zijn tot nu toe negatief’, aldus Thus die hoopt dat provincies hun aanbevelingen een-op-een overnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden