Landelijk kwart gezaaid

Flevoland op achterstand bij suikerbieten zaaien

30 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het verschil tussen het zuidwesten en midden van Nederland is flink vergroot afgelopen week. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van Suiker Unie. In Zeeuws Vlaanderen is 72 procent gezaaid ten opzichte van 18 procent in Flevoland. Landelijk zit een kwart in de grond.

Terwijl de vroegst gezaaide suikerbieten in het zuiden en zuidwesten kiemen en bijna boven staan moet in het midden en noorden nog flink wat gezaaid worden. Voor het noordoosten is dat niet ongewoon. Deze regio volgt altijd later. Maar, de voorsprong van het zuidwesten op Flevoland is dit seizoen wel behoorlijk groot. Landelijk staat de teller nu op 25 procent, tegenover 32,4 procent een jaar geleden.

25

procent

van alle suikerbieten zijn gezaaid

Zeeuws Vlaanderen gaat met 72,2 procent aan kop, gevolgd door West-Brabant met bijna 62 procent en de andere Zeeuwse eilanden. Ook op de Zuid-Hollandse Eilanden is veel gezaaid. Voor heel Noord- en Zuid-Holland staat de teller op 40,6 procent. In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland is tot nu toe 18,3 procent gezaaid. In de Noordoostpolder is dat 3,5 procent. Daarmee staat de NOP zelfs onderaan. Vorig jaar was dat nog 57 en 10 procent . Het zuidwesten stond toen op 85, 63 en 47 procent.

In het zuidwesten is afgelopen periode ook de meeste regen gevallen. Tussen de 20 en 30 millimeter. Dat is goed voor een bodemherbicide maar lastig met zaaien. In het midden en noorden viel minder water. Naar verwachting zal eind deze week weer met zaaien worden begonnen.

Net als in Duitsland zijn akkerbouwers verwend met twee vroege voorjaren. Dat het dit jaar (iets) later is, is een feit. Dat hoeft geen problemen op te leveren. In 2013 was in week 12 pas 0,6 procent gezaaid. In 2010 was dat 18 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden